Фандъкова на форума "16+1": Китайските туристи в София са се увеличили с 29%

Китайските туристи в София заемат 13-о място и са се увеличили с 29%. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на Четвъртата среща на местните лидери на страните от Инициативата „16+1“.

Фандъкова обърна внимание, че София е град с хилядолетна история и много богато културно-историческо наследство. „Древна Сердика, както се е наричал нашият град, която император Константин Велики нарича свой Рим, е пресечна точка на основни европейски коридори. За това през последните години инвестираме в разкриването и експонирането на богатото културно-историческо наследство. София стана все по-привлекателно място за туристи и е на трето място сред европейските градове, регистрирали най-голям ръст на туристите в периода 2009-2016 г. от 9,4%. Общо 15% е ръстът на чуждестранните туристи за миналата година – 2017 г. За първите девет месеца на тази година, увеличението на чуждестранните туристи е с 6%. Туристите от Китай заемат 13-о място, като увеличението е чувствително с 29%. Искрено се надявам, че нашите партньорства, срещи като тази днес, ще допринесат за непрекъснатото увеличаване на туристите в града“, допълни кметът на столицата. Тя отчете, че София се е наредила в топ 10 в откриването на стартъп компании и е притегателен център за все повече световни лидери в IT сектора“, посочи кметът на София.

Фандъкова обясни, че София заедно с Югозападния регион е сред десетте най-добре представящите градове в Европа. „Убедена съм, че тези успехи на града се дължат основно на няколко фактора – наличието на високо образовани хора, които работят тук, инвестициите в публичната инфраструктура, развитието на икономиката и иновациите“, допълни още Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България