Фандъкова: Паважната настилка по „Дондуков“ ще бъде запазена

В едното платно ще се изгради двупосочна велоалея

Паважната настилка по бул. „Дондуков“ ще бъде запазена, като в едното платно ще се изгради двупосочна велоалея с павета. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след обявяването на Програмата и основните приоритети на „София - Европейска столица на спорта" за 2018 г.

„Преди няколко дни внесохме предложение за промяна в проекта, който вече беше съгласуван. Знаете, от Министерството на културата бяха с настояване за запазване на паважната настилка. То съгласува промяната, която предвижда в едното платно да се изгради двупосочна велоалея с павета, които да бъдат равни. На крак занесохме материала, който предлагаме, така че експертите да го видят и да могат да преценят. Министърът на културата подкрепи това предложение“, обясни Фандъкова.

По думите й ще бъде реализиран и този проект. „Настилката ще е с павета, включително и по трамвайните линии, където сега има бетон. Тротоарите ще са с унипаваж. Велоалеята също ще е с унипаваж, който е предвиден да бъде подходящ за изграждане на велоалея“, поясни кметът на София.

Фандъкова допълни, че там, където в момента се реконструират улици и булеварди и има възможност, навсякъде се маркират или изграждат велоалеи. „В момента предстои да започне работа по подготовката за разширението на бул. „Монтевидео“ в район „Овча купел“. Там също ще продължи велоалеята, която вече изградихме с реконструкцията на първия етап.

Предвиждаме и в един участък по ул. „Георги С. Раковски“ също такава. Участъкът не е тесен – той е там, където в момента спират коли, но не трябва да го правят. Това е участъкът малко след бул. „Цар Освободител“ до бул. „Патриарх Евтимий“ при Френската гимназия. Вече в другия участък е разрешено паркирането и там е малко по-трудно“, каза още Йорданка Фандъкова.

От началото на юли се увеличават автобусите на градския транспорт до Витоша, посочи столичният кмет на профила си във фейсбук.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България