Фандъкова покани световноизвестен архитект да консултира развитието на зелените градски пространства на София

Кметът на София Йорданка Фандъкова покани световно известния датски архитект и урбанист Ян Геел да консултира работата за изработване на дългосрочната визия за развитието на София в частта развитие на градски зелени пространства. Това стана ясно днес на среща между кметът на София Йорданка Фандъкова и архитект Ян Геел в присъствието на главния архитект на София Здравко Здравков, председателите на постоянните комисии към Столичен общински съвет по устройство на територията и екология – Силвия Христова и Лорита Радева, съобщиха от столичния пресцентър.

"Поканих архитект Ян Геел да консултира изработването на дългосрочната визия за развитие на София като зелен град с културно-историческо наследство", каза кметът Фандъкова.

Архитект Геел е консултирал развитието на пешеходна зелена зона в Копенхаген. В последните 10 години световно известният урбанист Ян Гел работи за подобряване на градската среда за редица големи градове като Копенхаген, Лондон, Стокхолм, Сан Франциско и други.

„Градове за хората“ се казва неговата книга и бе представена вчера в Софийската градска художествена галерия.

Ян Геел заяви, че е налице желанието и волята на ръководството на София да има визия за града, с която да се подобрят условията на живот, така че да имаме не само исторически и древен град, но и да се създадат пространства за хората да се разхождат и радват на живота. Това е много важно - хората да се срещат и участват в живота, а то се случва на публичните места. Виждам волята да се постигнат тези цели София, посочи също архитект Геел.

Датският архитект ще консултира Столична община в изработването на дългосрочна визия за подобряване на градската среда и гарантираното развитието на София като зелен град. Работата ще подпомогне планирането в създаването на зелени и качествени публични пространства със запазване на културно-историческия облик на София.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България