Фандъкова: Правим сериозни инвестиции за превенцията срещу наводнения

В последните години Столична община работи много усилено и със сериозни инвестиции за превенцията срещу наводнения. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверка на корекцията на река Боянска в район "Витоша".  "Освен почистването не реки, което правим ежегодно, инвестираме и в корекции на коритата", посочи тя.

Кметът заяви, че продължават с усилената работа, като за момента са почистени около 6 км речни корита, а изразходваните средства са над 26 млн. лв. „Имаме два готови проекта, а в момента се разработват още 21“, посочи Фандъкова. Кметът на София посочи още, че освен почистването не реки, което се прави ежегодно, се инвестира и в корекции на коритата, за да се подобрят отводнителните съоръжения.

Фандъкова обясни, че коригирането на участъка на река Боянска е около 700 м и ремонтът е извършен особено добре не само заради превенцията срещу наводнения, но и заради инфраструктурата. „Тук преди беше много опасно, дори имаше случаи с паднали автомобили в реката“, обясни кметът Фандъкова. Столична община инвестира в изграждането на диги, като предстои да бъдат изградени около 2 км.

Подобни инвестиции не се виждат, дори когато е хубаво времето хората не ги оценяват, но са с особено значение за гражданите, изтъкна кметът. „Около 600 хил. лева е стойността на ремонтирания участък на река Боянска в район „Витоша“, като с тези средства са ремонтирани различни части от реката", посочи Фандъкова. Тя заяви още, че с тези средства е планувано да се ремонтира участък от 400 м., но след усилена работа са успели да изградят 700 м.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България