Фандъкова: Ремонтът на „Орлов мост“ ще приключи в неделя

Ремонтът на ключовия площад „Орлов мост“ в столицата ще приключи в неделя. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Вече е положена стоманената мрежа във всички участъци и предстои асфалтиране. Най-късно в неделя сутринта движението трябва да бъде изцяло освободено", каза тя. Фирмата изпълнител ще ремонтира и част от настилката на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ заради големите коловози, оставени от автобусите.

Йорданка Фандъкова направи проверка на реконструкцията на бул. „Овча купел“ в отсечката от ул. “Коломан“ до бул. „Цар Борис III“. По думите й проектът е на стойност 2 млн. лева. "Участъкът беше в изключително лошо състояние, включително трамвайните релси. Очаквам до неделя да пуснем още едно платно и движението отново да стане двупосочно. Най-късно до 10 септември трябва да приключи цялостно ремонтът", каза кметът.

Подмяната на релсовия път се прави по иновативна технология за столицата. „Преди това са измерени шумът и вибрациите, това ще стане и след приключването на ремонта, за да видим как се държи тази технология. И ако тя покаже добри резултати, ще можем да я използваме и при други реконструкции на трамвайни и релсови пътища“, каза тя.

Евгени Крусев, заместник-кмет по направление “Транспорт и транспортни комуникации“, обясни, че по-различното при тази технология за релсовия път е това, че се слага подложен бетон, който изпълнява функцията на основа.

„Всяка релса е захваната сама за себе си и благодарение на по-голямата гума, която е около самата релса,а при една евентуална смяна след 15-20 години няма да е необходимо да се разкъртва цялото платно, а само гумата се изрязва, вади се старата релса и се слага нова. Така пътното платно не се пипа, а релсата се сменя в рамките на часове“, каза Крусев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България