Фандъкова: София се утвърди като дигитална столица (СНИМКИ)

Снимки: Юлиан Тодоров

София се утвърди като дигитална столица на новите пазари и Webit е едно от събитията, което отразява това. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на откриването на Webit.Festival.

„За мен е удоволствие, че за пореден път мога да бъда на сцената на Webit. Фестивалът се утвърди като събитието, което събира в нашия град предприемачи, инвеститори и компании от цял свят“, заяви кметът.

„Webit е едно от събитията, които отразяват трансформирането на столицата", допълни тя.

“Технологиите ни помагат да решаваме всички предизвикателства, но хората, които чертаят новите пътища, са тези, които ни променят. София е дом на една активна световна общност, чиито идеи и енергия движат и нас, и целият свят напред“, каза още Фандъкова.

Кметът добави, че София залага на три важни приоритета - развитие на силна икономика, подобряване на инфраструктурата и умения за новата дигитална реалност. „Най-важните са уменията на хората да създават и да работят в дигитална среда“, допълни още тя.

Цифровата трансформация във всички европейски страни е приоритет и Webit онагледява това. Това каза Мария Габриел на технологичния фестивал Webit.

„Изграждането на цифровата трансформация, така че тя да обхваща всички европейски страни, е приоритет. И Webit онагледява този европейски модел. Европа отбеляза значителен напредък през последните две години по отношение на цифровата трансформация. И днес е един прекрасен повод да кажем, че се гордеем с постигнатото на европейския цифров единен пазар – премахваме бариери, работим за край на роуминга, подобряване на свързаността, електронната търговия, киберсигурността, електронното управление“, каза още тя.

„През 2018 г. в Еврoпа от 25 млрд. евро цифров капитал са инвестирани в европейски дружества. Повече от 7,3 млрд. евро са инвестирани в технологични иновативни компании “, коментира Мария Габриел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес