Фандъкова: Цялостната реконструкция на „Граф Игнатиев“ ще приключи в средата на октомври

Йорданка Фандъкова

Цялостната реконструкция на знаковата софийска улица „Граф Игнатиев“ трябва да завърши най-късно в средата на октомври. Това обяви на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Срокът за изпълнение на целия проект за улицата и зоната около нея е 300 календарни дни или около 10 месеца. Обновяването е разделено на два етапа. Първият , който ще завърши най-късно в средата на октомври, включва цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ заедно с участък от ул. „Солунска“. Дейностите по втория етап, включващи ремонта на ул. „Шишман“ и ул. „Шести септември“, ще бъдат извършени догодина.

По думите на Фандъкова, трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", които последно са ремонтирани през 80-те години, ще бъдат подменени с по-безшумни. „Ще бъде подменена цялостната настилка, както на улицата, така и на площадите „Славейков“ и „Гарибалди“, и в градината около църквата „Св. Седмочисленици“, обясни кметът. „Софийска вода“ ще подмени канализацията, която е изграждана в началото на миналия век.

Проектът за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ е финансирани по ОП „Региони в растеж“ с подписан договор за безвъзмездна помощ.

„Беше изключен договор с изпълнител, който има сериозни ангажименти“, обясни Фандъкова и помоли за търпение работещите и живеещите в района граждани. "Проектът е изключително важен, но и много труден“, посочи тя.

„Предупреждавам, че в определено време ще има и доста шумни дейности за демонтажа на трамвайните релси. Около седмица ще е необходима за демонтажа им“, добаво Фандъкова. „Вероятно по ул. „Гурко“ движението ще бъде натоварено, защото там ще се движи и автобусен транспорт“, каза още кметът на София.

При неспасване на срока изпълнителят ще дължи неустойка 240 хил. лева за всеки ден просрочие. Неустойката при констатирани нарушения е около 1,2 млн. лева, поясни тя и допълни, че гаранционния срок по договора е 8 години. "8 години около 300 хил. лева ще стоят на разположение, ако има дефекти, които изпълнителят не отстрани“, уточни Йорданка Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България