Фандъкова: 240 000 лева глоба за всеки ден забавяне с ремонта на „Граф Игнатиев”

Йорданка Фандъкова

Огромни санкции са предвидени за проблеми при ремонта на централната столична улица „Граф Игнатиев”. За всеки ден забавяне фирмите ще плащат по 240 000 лева неустойка. С до 1,2 млн. лева пък ще бъдат глобявани за некачествено изпълнение на даден елемент. Това каза пред Нова ТВ Йорданка Фандъкова.

"Освен това, 50% от цената ще остане при нас осем години, докато изтече срокът на гаранцията”, поясни градоначалникът.

Тя каза, че голяма част от настилката ще бъде гранит, в съчетание с циментови плочи.

Фандъкова коментира и започналите ремонти на улици и булеварди и на други места в София. Кметицата е категорична, че средствата, отпуснати за въпросните реконструкции, са повече от всякога – 38 млн. лева. Те обаче нямало да стигнат за запълването на всички дупки в града.

„Кварталната инфраструктура е амортизирана. Успяхме да се справим с базовата - големите улици и булеварди. Едно време, когато те не бяха ремонтирани, не забелязвахме дупките по малките пътни артерии”, коментира Фандъкова.

Тя обясни, че разпределянето на средствата за пътни ремонти е приоритет на всички районни кметове, а програмата по оползотворяването на въпросните 38 млн. лева е за няколко години.

Градоначалникът каза още, че е започнало почистването на обществени сгради, чиито фасади са изрисувани с графити. И призова гражданите да подават сигнали към инспекторите в общината, ако станат свидетели на подобен акт на вандализъм.

Фандъкова коментира и показния арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева. И изрази надежда, че който и да поеме задълженията й, докато е зад решетките, ще върши качествено административната работа.

Фандъкова потвърди, че при управлението си Иванчева е бавила много преписки, и то не само такива за строителство на нови сгради. По неясно какви причини с повече от година било забавено и реконструирането на две улици в района.

„Вчера получихме уведомление, че Иванчева си пуска още 10 дни отпуск. В предишното такова заявление тя беше посочила, че иска Владимир Клисуров да я замести. Той пък подаде молба за напускане на поста заместник-кмет, но в момента също е в отпуск”, обясни Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България