Фандъкова: 50% от децата са обучени на безопасен интернет

Столичният кмет Йорданка Фандъкова участва във форум за киберсигурност.

С компютърни игри преподават киберсигурност

Ограмотяват технологично първолаци от 70 училища

50% от децата са преминали през обучения за безопасност в интернет, сочи проучване сред над 8000 ученици от 5-ти до 12-ти клас в София, цитирано от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на конференция за киберсигурност.

Компютърни технологии се учат още от първи клас в 70 столични училища, но само в 128 училище в кв. „Младост“ има дисциплина информационна сигурност. Общината е участвала и в проект за обучаване на деца на безопасен интернет с помощта на видеофилми и електронни игри.

„Когато говорим за сигурност в града, ние говорим за инвестиции в техника като видеонаблюдение в детските градини за да можем да сме по-сигурни за нашите деца. По-малко, обаче, говорим за това, което заплашва децата там, където прекарват много голяма част от времето си – в интернет. Родителите късно гласуват доверие на децата да се придвижват сами, а в същото време ги оставят пред компютъра без да се интересуват с кого общуват и на какви игри играят“, каза Фандъкова по време на форума. Според нея много деца и родители имат нужната грамотност по киберсигурността. „Въпреки това все още сме на старта и трябва много да говорим и работим за това децата да бъдат обучени“, каза кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование