ФБР разследва руска намеса в US изборите

FBI Director James Comey (L) and National Security Agency Director Mike Rogers look on during the House Permanent Select Committee on Intelligence hearing on Russian actions during the 2016 election campaign on March 20, 2017 on Capitol Hill in Washington, DC. / AFP PHOTO / Mandel Ngan

Директорът на ФБР потвърди за първи път публично вчера, че бюрото разследва руска намеса в миналогодишните президентски избори и по-точно евентуален таен сговор на Москва с кампанията на президента Доналд Тръмп, предаде АФП.

“Проверява усилия на руското правителство за намеса във вота през 2016 г.”, заяви Коми на изслушване пред разузнавателната комисия на Камарата на представителите. “Това включва разследване на характера на всякакви връзки между лица, свързани с кампанията на Тръмп, и с руското правителство, както и дали е имало някаква координация между тях и дали са извършени някакви престъпления”, обясни той. Шефът на ФБР съобщи, че има разрешение от правосъдното министерство да направи разкритието, тъй като обикновено службата му не обсъжда и дори не потвърждава текущи разследвания.

“Нямаме информация за подслушване на “Тръмп тауър”, подчерта Коми във връзка с обвиненията на действащия президент към предшественика му Барак Обама. Но отказа да съобщи дали към ФБР някога е било отправяно искане за подслушване на телефоните на Доналд Тръмп, както и да коментира разговорите си с Обама.

Коми и Майк Роджърс, директор на Агенцията за национална сигурност (АНС), който също участва в изслушването, заявиха, че нямат никакви доказателства или разузнавателни данни, че руски хакери са променили в резултатите от президентските избори в ключови щати. Роджърс отхвърли и твърдения, че е искано съдействие от британското разузнаване за слухтене в щаба на Тръмп. “Няма промяна в нивото ни на увереност за тази оценка”, отбеляза шефът на АНС по повод предишен доклад на службите, че Русия има намеса в изборите.

По-рано в понеделник Тръмп разкритикува демократите за “изфабрикуваното” разследване на контактите на сътрудниците му с руснаци и заяви, че разузнавателната комисия трябва да се съсредоточи върху течовете на класифицирана информация от администрацията му, които злепоставиха висши чиновници от екипа му. “Ами контактите на кампанията на Хилъри Клинтън с руснаци?”, попита той риторично в туитър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка