Федерика Могерини: ЕС няма да подкрепи военна ескалация във Венецуела

Върховният представител на Европейския съюз за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отхвърли всякакви спекулации, че Съюзът може да подкрепи евентуална военна ескалация във Венецуела, пише New Europe.

„Ние категорично изключихме подкрепа или разбиране за евентуална военна ескалация във Венецуела, или около страната“, заяви Могерини в Брюксел след среща на външните министри на страните членки.

Тя добави, че целта на Европа в момента е да „работи, за да предотврати използването на хуманитарната помощ за други цели“, като същевременно се стреми към мирно разрешаване на политическия дуел, който се разиграва между опозицията, оглавявана от Хуан Гуайдо и президента на страната Николас Мадуро.

Гуайдо, който има подкрепата на повечето държави от ЕС, САЩ, Канада и почти цялата Латинска Америка, се позова на конституционно изменение, което оспорва легитимността на президентството на Мадуро. Преизбирането на Мадуро миналата година до голяма степен бе непризнато от международната общност, която заяви, че анкетата е фалшифицирана.

Могерини коментира още, че целенасочените санкции срещу лица в правителството на Мадуро са вариант, който Брюксел обмисля, но че засега европейците се съсредоточават върху диалога и ще „продължат да работят с контактната група“, която беше създадена по искане на Европейския парламент ”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа