Федерика Могерини призова за разбирателство в ЕС за приема на мигранти

Снимка: Архив

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини изрази днес желанието си страните- членки от Европейския съюз да поемат "повече отговорности", за да намерят решение на сложния въпрос с приема на спасени в Средиземно море мигранти в рамките на мисия "София", предаде Франс прес.

"Въпреки че проблемът е сложен, мисля, че ще бъде добре държавите членки да поемат повече отговорности" за решаването на спора за приема на мигранти на европейските пристанища, заяви Могерини след пристигането си във Виена за неофициална среща на министрите на отбраната от страните-членки на ЕС.

На срещата ще се обсъждат възможни промени в начина, по който действа към настоящия момент мисия "София". Сега мисията е под италианско командване и предвижда спасените мигранти да бъдат приемани в италиански пристанища, но популисткото правителство в Рим настоява мигрантите да бъдат приемани и в пристанища на други държави членки, отбелязва Франс прес.

В края на миналия месец Италия обяви, че дава пет седмици на европейските си партньори да намерят решение на въпроса с приема на мигранти и заплаши, че ако такова не бъде намерено, ще преустанови изобщо със спасителните операции.

През последните седмици се водиха преговори, но "засега не бе постигнато никакво съгласие", посочи Могерини, като добави, че "това е въпрос, който не можем да игнорираме".

Италия заяви, че на срещата ще защитава идеята за въвеждането на ротационен принцип при приема на мигранти на европейските пристанища в рамките на мисия "София".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа