Федерика Могерини: Споразумението на ООН за миграцията не създава правни задължения

Снимка: Архив

Има много неверни тълкувания на споразумението на ООН за миграцията и едно от тях е, че то създава задължителна правна рамка. Това не е така, заяви днес пред Европейския парламент върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Националните парламенти и ЕП трябва да признаят това, призова тя. Споразумението не създава никакво правно задължение. То е списък от най-добрите възможни действия, които биха могли да бъдат приложени в националните политики по миграцията. Споразумението осигурява рамка, но запазва самостоятелността на държавите да определят подхода си към миграцията, каза Могерини.

По нейните думи споразумението не само не пречи на правителствата да взимат самостоятелни решения за управлението на миграцията, но осигурява липсващите лостове тази цел да бъде постигната. Могерини уточни, че с това споразумение се осигурява сътрудничество на международно равнище между заинтересованите страни - държавите, от които мигрантите произхождат и страните, към които са се насочили. Всички имаме интерес от обособяването на законни пътища за миграция, добави тя.

Споразумението отчита целите на ЕС и взима предвид всички наши тревоги. Колкото по-рано разберем, че имаме нужда от сътрудничество, толкова по-добре за всички. Съжаляваме, че някои държави от ЕС няма да се присъединят и да подкрепят текста на междуправителствената конференция в Маракеш на 10-11 декември, допълни Могерини.

Австрийското председателство на Съвета на ЕС уточни, че обсъжданията на документа са продължили цяла година и ЕС е участвал в подготовката на черновата. Съветът няма обща оценка по текста, националните становища се уточняват, добави представителят на председателството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа