„Фейсбук” е проводник на фалшивите новини

Киберпрестъпленията се увеличават

Измамите с ДДС у нас намаляват, но стават по-сложни

“Използването на фалшиви новини и факти цели упражняване на определен контрол и натиск върху обществото и неговите нагласи. Основни проводници и канали за фалшивите новини са социалните мрежи като “Фейсбук” и “Туитър” и интернет комуникациите”. Това констатират службите в Годишния доклад за състоянието на националната сигурност на страната през 2018 г. Той беше приет от парламентарните комисии по икономическа политика и наблюдение на приходните агенции. Очаква се до края на седмицата да бъде гласуван и в пленарна зала.

Службите констатират, че все по-актуални стават финансовите измами чрез интернет банкиране и криптовалути. От частта в доклада за киберсигурността стана ясно, че се увеличават честотата, обхватът и разнообразието на кибепрестъпленията у нас.

Измамите с ДДС намаляват, но има тенденция за усложняване на механизмите за тяхното извършване. Регистрирани в България фирми имат поддържаща роля в международни кръгови измами, пише в доклада. Според авторите на документа организираната престъпност с цел трафик на хора, контрабанда на цигари и ДДС измами намалява през 2018 г.

“Щетите за държавния бюджет от престъпленията срещу митническия режим, данъчната, паричната и осигурителната система оказват пряко въздействие върху стабилността на фискалната система, ограничават възможността за повишаване на жизнения стандарт на населението”, пише още в доклада.

В частта за енергийната сигурност пише, че страната ни има за цел да гарантира сигурността на газовите доставки, като се споменава съдействието на институциите към проекта за Южния газов коридор и хъб “Балкан”.

Междувременно следобед социалните мрежи фейсбук и инстаграм се сринаха. За часове потребителите в България, Сърбия, Гърция, Грузия и др. не можеха да използват техните услуги. Въпреки опитите на екипите, отговарящи за поддръжката на социалните мрежи да върнат нормалното им функциониране, и фейсбук, и инстаграм продължаваха да се сриват и милиони потребители нямаха достъп до тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България