Фейсбук ще лови руската пропаганда с ново приложение

„Фейсбук” обеща да помогне на потребителите си да разберат дали са харесвали или споделяли публикации, които са обвързани с евентуалните усилия на Русия да се намеси в американските президентски избори миналата година.

Новото приложение ще бъде пуснато до края на годината и ще позволи на потребителите да установят дали са били въвлечени в руската пропаганда чрез „Фейсбук” страници или „Инстаграм” акаунти с връзки към агенцията „Рисърч Ейджънси” между януари 2015 година и август 2016, пише БГНЕС.

„Смятаме, че е важно хората да разберат как чуждестранни лица са се опитали да сеят раздор и недоверие чрез употребата на „Фейсбук” преди и след американските президентски избори”, обявиха днес от компанията на Зукърбърг.

Създаването на новата софтуерна опция идва във време, когато „Фейсбук” и други интернет гиганти са подложени на сериозен натиск от Конгреса да разпространят поверителната си информация относно засегнатите от руската политическа пропаганда лица. Заедно с „Гугъл” и други технологични филми, социалната мрежа се присъедини към глобалната инициатива, насочена към идентифицирането на „достоверни” информационни източници, отговарящи на стандарта за „етичност и прозрачност”.”Майкрософт” и „Туитър” също се съгласиха да участват в „Проекта Доверие” наред с още 75 новинарски организации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа