Фелпс изостана на 2 сек от акулата

Майкъл Фелпс, наричан летящата риба, се оказа с 2 секунди по-бавен от бялата акулата в плуването на 100 метра. Най-титулуваният спортист за всички времена отново демонстрира 31-2невероятните човешки възможности, като се включи в експеримент в ЮАР. Необичайната надпревара стана в басейна на градчето Мосъл Бей, в който 23-кратният олимпийски шампион, демонстрира уменията си с хищника, по-скоро с неговия компютърен прототип. Отсъствието на истинската акула организаторите обясниха с невъзможността да накарат рибата да плува в една посока на скорост, но и с безопасността на Майкъл.

felpsЗа да се доближи максимално до възможностите на животното, шампионът бе облечен в специален хидрокостюм с моноформ на краката си, подобие на плавник.

Така Майкъл измина 100 м за 38,1 сек, а акулата – за 36,1 сек.

Самият плувец изрази задоволство от резултата. „Беше смайващо – заяви Фелпс. - Винаги съм обичал акулите и съм искал да премеря сили с тях.“

Историческата надпревара ще бъде излъчена по телевизионния канал „Дискавъри“.

Всъщност Фелпс далеч не е първият човек, който отправя предизвикателство към животното. Отдавна хората се опитват да се състезават с тях. Някои го правят за пари, други за внимание, а трети заради ефектно шоу.

Ето и 4 примера за подобни надпревари.

Ръгбист срещу гепард

31-3Брайън Хабана е един от най-бързите играчи в световното ръгби, а през 2007-а хвърля предизвикателството към най-бързото животно на сушата.

Спортистът пробягва 100 метра за 10,4 сек. Резултатът е далеч от световния рекорд от 9,58 сек на Юсейн Болт (ЮАР), но въпреки това впечатлява.

23-годишният Хабана тръгва преди гепарда, а за да предизвика животното използва примамка – агнешки крак, който организаторите дърпат на въже непосредствено пред хищника. След първата половина на дистанцията Брайън води в неравностойната битка, но в последните метри гепардът го изпреварва. Ръгбистът иска реванш, но отново е изпреварен.

Ескпериментът е спонсориран от организация, защитаваща околната среда и обяваваща се срещу намаляването на тези животни на планетата.

Италиански плувец срещу делфините

Фелипо Манини, четирикратен световен шампион по плуване, опита да се надпреварва с два делфина в басейн в Рим през 2011-31-4а. Имайки предвид абсолютното предимство на млекопитаещите, които се движат с 26 км/ч по-бързо от човека, италианецът трябваше да измина само една дължина, а животните и в двете посоки. Но и това не помогна на спортиста, чието прозвище е Суперпипо, който трябваше да се примири със загубата.

Никога не съм плувал срещу такива опоненти – пошегува се той. - Мисля, че започнах да се влюбвам в Леа (б.р. един от делфините).”

Лекоатлет в надпревара с коне

Чернокожият американски атлет Джеси Оуен (САЩ) влиза в историята с няколко победи на олимпиадата Берлин 1936, които стават пред очите на Адолф Хитлер. По своята същност форумът 31-5цели да демонстрира на света изключителна арийска раса. Но и в САЩ този проблем е изключително изострен тогава. Леката атлетика пък все още не е професионален спорт и въпреси успехите си Джеси едва свързва двата края. За да подобри финансовото си положение той решава да предприеме нещо нетрадиционно – да се надпреварва с коне. Той тръгвал по-рано от чифтокопитното, измислил си и стратегия. Стартовият пистолет да гръмне близо до муцуната на животното, което изпада за кратко в паника, но пък атлетът печели допълнително време. Често този прийьом сработвал, но не рядко Оуен и губел.

Звезда на американски футбол надбяга щраус

Денис Норткът играе на позиция ресивиер в американския футбол, в която е важна скоростта на бягането. През 2009-а спортистът без проблем побеждава красивото животно Телма, а 31-9надпреварата е в рамките на телевизионно шоу. Атракцията е голяма, а бяганията – две. При първото спортистът и щраусът ги дели ограда, а това поставя Телма в не толкова изгодни условия. При второто преградата вече я няма. Щраусът се втурва, а Норткът е принуден да го догонва, минавайки през облаци прах, но успява.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт