Феновете на „канарчетата” задържани заради графит с мисъл на Ванче Михайлов

Фенове на „Ботев” (Пд) отнесоха глоба от 200 евро в Македония заради графит с мисъл на дългогодишния лидер на ВМРО Ванче Михайлов: „Македония без българи – огън да я гори!”.

Актът бил написан на водача на групата от три автобуса с привърженици на пловдивския клуб, след като четирима любители на уличното изкуство нашарили със спрейове оградите на къщите около бензиностанция между Крива паланка и Куманово.

Служителите на бензиностанцията уведомили местната полиция, която спряла един от автобусите преди Куманово и задържала четиримата извършители на прегрешението.

В знак на солидарност с четиримата останалите фенове на „канарчетата” блокирали пътя и за потушаване на напрежението на пожар пристигнал консул от посолството на България в Скопие и до полицейски ескорт на трите рейса  с бултраси до македоно-албанската граница.

Инцидентът с феновете на „Ботев” (Пд) бе широко отразен в македонските медии, а спортното издание „Спорт клуб“ съобщи, че „един от графитите бил особено обиден“, но без да уточнява за какво точно става дума.

Електронното издание „Локално“ пише, че пловдивските фенове били върнати обратно в България, макар че по същото време бултрасите бяха на трибуните на стадиона в Тирана. „Радио Свободна Европа“ също съобщава, че след тричасова блокада на пътя за българската граница, въпросът най-накрая бил разрешен и част от българите били върнати в Кюстендил заради обидни за Македония графити.

Същата информация разпространиха и други македонски медии като „Телевизия Нова“, „А1 ОN“, телевизия „Сител“ и „ТВ21“. Телевизия „Канал 5“ съобщава, че „преговорите са завършени и агресивните фенове са върнати в България“, „Стандарт“ обещава, че „македонското МВР ще вземе необходимите мерки срещу вандалското поведение на българите“, а „Курир“ излезе с гръмкото заглавие „Отворена врата за българизацията на Македония: Феновете на „Ботев“ блокираха път в Македония и изписаха обидни послания за Македония“. Според същото издание виновен за всичко това е президентът Зоран Заев, който дни по-рано заявил, че „с българите сме един народ и имаме обща история.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт