Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Кадър от БНТ

Хиляди фермери в Нидерландия изкараха тракторите си по магистралите в страната. Това предизвика задръствания и транспортни неволи, предаде БНТ.

Гневът на производителите е отговор на обвиненията, че те са основни виновници за замърсяването с азот. Те получиха и фактическа обосновка, след като съд постанови, че страната нарушава екологичното законодателство и производителите бяха посочени като основна причина за това.

Недоволството на земеделците се насочи основно към Утрехт, където е базиран правителственият институт за околната среда. Според фермерите институтът е разпространил подвеждаща информация за азотните емисии.

В борбата за чистота на въздуха дори се стигна до предложение да се намали броя на отглежданите животни в Нидерландия, след като беше посочено, че секторът заедно със строителството и транспорта са основни виновници за замърсяването.

Фермерите заявяват, че полагат огромни усилия да намалят емисиите за азот, които се отделят в резултат на тяхното производство, като същевременно смятат, че не се оценява адекватно ролята им за осигуряване на прехраната на техните сънародници.

Миналата година никой не споменаваше нищо за азотни емисии и изведнъж те се превърнаха във въпрос на живот и смърт, негодуваха по време на днешния си протест фермерите в Нидерландия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа