Фермери от Великотърновска област: Нужна е специална държавна политика за пустеещите ниви

Илюстрация: Архив

Нужна е специална държавна политика за необработваемата земя. Собствениците и ползвателите на земеделски земи да бъдат стимулирани от държавата да възстановяват пустеещите площи. Това предлагат земеделски производители и брокери на земеделски имоти от Великотърновска област.

Така според тях ще се ускори процеса на комасация и ще се увеличат обработваемите земи.

Петър Минов, който е собственик на агенция за покупка и менажиране на земеделски земи в Горна Оряховица и има дългогодишен опит на пазара на земеделски имоти, тъй като компанията му обслужва около 400 000 дка в осем области на Централна Северна България. Според него, държавата трябва да приложи мерки за ускоряването на процеса на комасация, като той да обхване и необработваемите земи. „Смятам, че трябва да се помисли и за някакво финансиране - дали ще бъде по европрограми, дали ще бъде от Европа или от държавата, за възстановяване на обработваемите площи. Защото самото възстановяване на необработваемите площи ще увеличи обработваемата земя“, коментира Минов.

Той дори предлага в земеделските програми на ЕС за следващия програмен период да се потърси възможност за субсидии за възстановяване на необработваеми земи.

„Само че тя да бъде по-устойчива, да бъде за срок поне от пет години, за да има смисъл , когато ползвателят влезе да чисти от определен масив, ако например има под формата на договори 20 имота, а в този масив са 120. Като влезе да изчисти, не да чисти „на парче“, а да чисти целият масив“, обясни Минов.

Арендаторът Янко Събев от Стражица обработва над 15 000 дка земя. Той също е на мнение, че е нужна специална държавна политика по проблема, като предлага да се сключват споразумения по подобие на тези за обработваемите площи.

„По отношение на необработваемата земя, може би да се приложи схемата по същия начин, по който правят споразумения за обработваема земя, но там вече говорим за по дългосрочен план. Това да се случва в рамките на пет или десет години“, е мнението на Събев.

По думите на Петър Минов, в момента обработваемите земи в България възлизат на около 38 млн. декара, но до 1990 г. те са били 54 милиона декара.

"Ако възстановяването на необработваемите площи се превърне в държавна политика, плодородната земя в България ще се увеличи", категоричен е Минов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България