Фермери точили пари от ЕС с рояк от фирми (обзор)

Засечени са 94 случая на нередности

Загубите от измамната схема възлизат на 10 милиона евро

Земеделски дружества у нас са опитали да източват пари от ЕС с поставени фирми, установили проверки на ОЛАФ – Европейската служба за борба с измамите.

Въпросните компании, чиито имена не се споменават, са получавали в миналото средства от еврофондовете и са достигнали границата на възможното финансиране, затова са опитали с измама да придобият още пари. За целта са откривали привидно независими нови фирми, които не са ползвали дотогава европейски субсидии, разкриват от ОЛАФ в годишния си доклад.

Новите фирми са били основавани или нарочно за целта, или са съществували от по-рано, но са били преструктурирани, така че да не бъде ясна връзката им със старите дружества. Проверките на ОЛАФ установили обаче, че често адресът по регистрация на старите получатели на средства и “независимите” фирми е бил един и същ. Обикновенo те имали и еднакъв източник на капитала, общ кредитор или наемодател, както и идентична или допълваща основна дейност.

Уточнява се, че от тази схема загубите за европейския бюджет се равняват на 10 милиона евро.

Подобни измами не само увреждат финансовите интереси на ЕС, но са в ущърб на честната надпревара, положителното развитие на земеделските дружества и частното предприемачество, коментират от ОЛАФ. От документа става ясно, че в България са били извършени 4 проверки и са били издадени две препоръки. От 2014 до 2018 г. ОЛАФ е засякла у нас 94 случая на нередности и е издала 15 препоръки. При структурните, инвестиционните и земеделските фондове са били проверени 1072 случая, по които са били издадени 27 препоръки.

От 2012 до 2018 г. българските власти са предприели действия по 13 случая, от които един е завършил с повдигането на обвинение. По други 9 случая обаче досега не са взети мерки.

ОЛАФ препоръчва на страните в ЕС да възстановят 371 милиона евро към бюджета на съюза.

Сред най-честите нарушения са установени опити за измама с основаването на “фалшиви дружества” за извършването на фиктивна дейност, като на тази основа са отправяни искания за европейско финансиране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес