Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии

Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Чакат разрешения от общините

Част от фермерските пазари ще бъдат възстановени, но с едва половината сергии от тези, които участваха досега. Това заяви пред “Труд” Стоилко Апостолов, ръководител на Фондация “Биоселена”. Ако преди на фермерския пазар пред сградата на министерството на земеделието участваха около 40 производители, сега очакваме едва половината. Някои хора се страхуват за здравето си, защото са в рисковата възраст или живеят с по-възрастните си родители. За други не е икономически изгодно да пътуват по 100 км, тъй като има много малко хора по улиците в София и няма да могат да реализират достатъчно продажби, за да си покрият разходите, обясни той. Пазарът пред земеделското министерство ще отвори другата сряда, защото все още няма разрешение от общината. Именно общините сега трябва да издадат разрешения за провеждането на фермерските пазари на тяхна територия.

От събота ще заработи и фермерският пазар на Женския пазар в София, увери пред “Труд” Гергана Кабаиванова, управител на Фондация “Локалфууд”, която организира фермерски пазари в страната. Според нея производителите на пресни зеленчуци са затруднени с реализацията на продукцията си и пазарите са именно начинът да стигнат до клиентите.

Всички фермерски пазари обаче трябва да прилагат някои допълнителни мерки заради въведеното извънредно положение, като изискването продавачите и клиентите да стоят на минимум 2 метра един от друг. Персонал пък трябва да осигурява контролиран достъп на клиентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини