Фермерски пазар, мобилни експозиции и нестинари на Осмия Национален събор на овцевъдите

Осмото издание на Националния събор на овцевъдите в България ще се проведе от 10 до 12 май край Петропавловския манастир над Лясковец. Десетки хиляди посетители се очакват да се стекат от цялата страна и от чужбина на най-мащабния животновъден форум у нас, който се провежда ежегодно от 2012 година насам.

Събитието се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Във формата ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители.

И тази година, по традиция, съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българската народна култура, традиции и фолклор. През трите дни ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и оборудване, както и на специализирани медикаменти и литература. Ще има изложения и интересни демонстрации на кучета и коне.

Едни от големите атракции ще са фермерските надпревари по доене и стрижба на овце, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се има и състезание за най-тежък коч и пръч.

Основна цел на събора е да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини и затова мотото на изложението на млечни и месни хранителни продукти ще е „Българските храни от български суровини“.

В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развитието на овцевъдството по нашите земи, народни веселби, нестинари и хоротеки.

В рамките на събитието ще се проведе и поредното издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.

Специално за най-малките посетители ще има детска творителница и различни арт работилници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони