Фернандо Торес - Хлапето си отива

Годината е 2002-а. Папата се казва Йоан Павел II, президент на България току-що е станал Георги Първанов, а масовите цигари „Виктори” са поскъпнали драстично до 1,20 лв. По това време като тийнейджър Фернандо Торес изиграва първия си мач за „Атлетико” (Мадрид) в испанската Примера дивисион, за да стане един от най-добрите голаджии.

Още като юноша Торес получава прякора Хлапето, понеже пробива в големия футбол голобрад. Днес Хлапето е пораснало на години до 35 и обяви, че се отказва от спорта. На 23 август испанецът ще облече за последен път екипа на своя японски клуб „Саган Тосу” срещу своите сънародници и приятели Андрес Иниеста и Давид Вия от „Висел Кобе”. След което ще излезе завинаги от затревената сцена.

Фернандо Хосе Торес Санс се ражда на 20 март 1984 г. в мадридския квартал Фуенлабрада и започва да тренира футбол още на 5-годишна възраст. Покрай дядо си става фен на „Атлетико”, макар че расте, заобиколен от привърженици на „Реал”. Започва като вратар, но скоро се окачва, че вкарването на голове му се удава по-лесно, отколкото да ги спасява. И започва да къса мрежите с попадения в юношеските формации на „Атлетико”. На 17 години вече е в първия отбор, който по това време играе във втория ешелон. На следващия сезон клубът се завръща в Примера, а звездата на Торес блести още по-ярко. На 19 години Хлапето слага капитанската лента и влиза в националния отбор.

През 2007 г. „Ливърпул” купува Торес за 38 млн. евро, след като той се е доказал като голаджия и е нанизал 82 попадения за 6 сезона в „Атлетико”. Преди това Роман Абрамович иска да го вземе в „Челси”, но от „Анфийлд” вадят повече пари. Рекордната за английския клуб трансферна сума изглежда добро капиталовложение, защото в дебютния си сезон Хлапето забива 24 попадения в 33 мача. Освен че е най-скъпата покупка на „Ливърпул” дотогава, той е и най-силно представилият се чужденец в първия си сезон във Висшата лига. Към добрата си техника и вроден голов инстинкт Торес добавя и необходимата твърдост, за да гази защитниците.

Парите на Абрамович изкушават Хлапето да смени червения екип на „Ливърпул” със синия на „Челси”. Така нападателят чупи рекорда за британски трансфер през януари 2011 г., когато напуска „Анфийлд” без спечелен трофей и отива на „Стамфорд Бридж”. Цената му е 50 милиона лири, което го прави и най-скъпия испански футболист. Привържениците на „Ливърпул” не прощават неговото предателство да си тръгне заради по-тлъстата заплата в Лондон. Още повече, че и капитанът на „червените” Стивън Джерард е изкушаван с големи пачки от Абрамович, но остава в „Ливърпул”.

В първия си пълен сезон в „Челси” нападателят печели Купата на Англия и Шампионската лига, а на следващата година вкарва гол за победата над „Бенфика” (2:1) във финала на Лига Европа. Не успява обаче да стане шампион нито в Англия, нито в родината си Испания. Трансферът в „Челси” се оказва провал. За да търси изгубения си гол нюх, Хлапето се връща там, където го е изградил - в „Атлетико”. И на повторното му представяне стадионът се пълни с 45 000 души. Като епилог на кариерата му в мадридския клуб идва спечелената Лига Европа през 2018 г., когато влиза резерва в 90-ата минута във финала срещу „Марсилия” (3:0). След това той отиде в Япония и след един сезон там се отказва от футбола.

С испанския национален отбор Торес е спечелил всичко и има 110 мача с 38 попадения. Два пъти е европейски шампион - през 2008-а и 2012-а, като вкарва голове и в двата финала, а междувременно през 2010-а става и световен шампион. За какво повече може да мечтае един футболист? За още една Шампионска лига, разбира се. Но тя се изплъзва на Хлапето след завръщането му в „Атлетико”. Във финала срещу „Реал” през 2017 г. той започва титуляр, но отборът му губи след продължения.

В крайна сметка Торес завършва кариерата си със 121 гола в 350 мача за „Атлетико”, с 45 гола в 172 мача за „Челси”, и с 81 гола в 142 мача за „Ливърпул” в най-добрите си години между 2007-а и 2011-а. Прекарва по един сезон и в испанския „Милан” и в японския „Саган Тосу”.

Направи си татуировка от „Властелинът на пръстените”

Извън терена Хлапето не прави фурор, на какъвто се радва по стадионите. Жени се за младежката си любов Олая Домингес на камерна церемония само с двама свидетели. Двамата имат дъщеря и син.

Фернандо Торес е близък приятел с певеца Дани Мартин от испанската поп-рок група „Ел Канто дел Локо” и участва в клипа на един от хитовете на бандата. Близките му разкриват, че е страстен почитател на книгите на Джон Р.Р. Толкин и най-вече на трилогията „Властелинът на Пръстените”. Една от татуировките на футболиста е на елфския език тенгвар и в превод означава неговото име - Фернандо.

ЗА НЕГО

Имаше страхотна връзка с Джерард

Торес имаше достатъчно качества и опит, когато работих с него в „Ливърпул”. Бях сигурен, че ще се справи с напрежението в Англия. Той е бърз, техничен, силен във въздуха и в дрибъла, вкарва голове. Беше много различен тип нападател от останалите, които играеха в „Ливърпул” по това време. В наказателното поле успяваше да намери правилния ход и да отправи завършвакия удар. Имаше и страхотна връзка с капитана Стивън Джерард, което много му помогна.

Рафаел Бенитес, треньор на Торес в “Ливърпул”

Бих го взел за помощник, ако стана треньор

За трима футболисти мога да кажа, че са били мои любими съотборници в „Ливърпул” и никой от тях не говореше английски. Това са Луис Суарес, Чаби Алонсо и Фернандо Торес, разбира се. Ако някой ден стана треньор на отбора, бих взел някой от тях за помощник. Може би Чаби Алонсо или Фернандо Торес, защото Луис Суарес е твърде особен характер. Испанците, особено тези двамата, допринесоха много за класата на „Ливърпул”. Не само като футболисти, но и като присъствие.

Давид Вия, съотборник на Торес в националния

Винаги знае с какво да изненада съперника

С Торес се допълвахме много добре в националния отбор, може би защото се разбираме чудесно и в живота. Големи приятели сме. Борим се срещу защитниците, за да си създаваме голови възможности един на друг. Фернандо мисли и действа много бързо. Винаги знае с какво да изненада съперника и в това е неговата сила. Аз съм по-възрастен от него с две години, а той се отказва преди мен. Ще ми липсва, ще липсва и на всички испански фенове.

Стивън Джерард, бивш капитанна “Ливърпул"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят