Фестивалът „Еlectric Orpheus” ще разтърси меломаните в Пловдив

Пловдив става сцена на различни музикални стилове този четвъртък и петък, когато в града под тепетата ще се проведе фестивалът „Electric Orpheus”. Той е част от програмата на Европейската столица на културата, които работят за разнообразяването на живота по квартали и децентрализирането на публики. От четвъртък жителите на квартал „Тракия” ще имат възможност да се насладят на рокендрол от САЩ, пост пънк от България, синт поп от Русия и техно от Германия. „Еlectric Orpheus” превръща в територия на музиката търговския център „Форум Тракия”, където концертите в двете фестивални вечери започват в 20 часа.

Акцент в програмата на първия ден е американското трио „Ceremony”, а след 23-годишно отсъствие от сцената в петък вечер родните меломани ще могат да видят отново и българската група „Виолетов Генерал“. Стилът на „Ceremony” е микс от 60-ски рок, 80-ски поп и 90-ски шуугейз. Групата е основана през 2004 г. във Фредериксбург, щата Вирджиния, и досега има издадени 8 EP-та и 3 дългосвирещи албума. Правили са турнета и концерти в САЩ, Германия, Италия, Дания, Холандия, Франция и Япония, а тази есен Пловдив е спирка в европейското им турне. Малко преди американците от „Ceremony” да излязат на сцената в петъчната програма ще се включи музикантът от Сибир Алекс Келман (Alex Kelman), който освен собственик на лейбъл е и продуцентът, стоящ зад известните руски проекти Punk TV, Hot Zex, Dsh!Dsh!, TonySoprano.

На 20 октомври програмата продължава с електро-акустичното дуо Saturated Pixels на Любомир Брашненков и Ангел Додов със специално изградените на място абстрактни визии от Спартак Йорданов - SpartArt, който се превръща в част от изпълнението с експерименталния си подход включващ течности, пигменти, субстанции и различни материали, както и живопис. Час след дуото на сцената ще се качат и музикантите от „Виолетов генерал“, които се събират отново след 23 години. Групата е създадена през 1989 г., в нея членуват Емил Вълев и Евгени Генчев-Джули.

Подобно на "Нова генерация" те звучат в дарк ню уейв стил, но се различават от тях със силно присъствие на пост пънк и индъстриал елементи. "Виолетов генерал" са активни в периода 1989-1994. Само за 5 години имат над 50 самостоятелни концерта, турнета в Словакия, Австрия и други страни. Издават 3 албума и една сборна компилация. От Хамбург пък идва Tino Tranquilo - музикант, DJ, който е част от електронното дуо Fumus & Nebula и от DJ дуото Interelektrika.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони