Фестивалът "Кино в длан" чака филми с GSM-и

Над 250 ленти на екран благодарение на уникалния конкурс

Майстори на къси филми с интересни сюжети, заснети с мобилни устройства, могат да кандидатстват за участие в четвъртото издание на фестивала "Кино в длан". Организаторите от Шумен - Народно читалище „Добри Войников" и киноклуб „Мадарски конник“ стартират подготовката и ще очакват кандидатури до 28 февруари 2019-та. Регистрацията за фестивала става на mkino.org, където се качват и видео файловете.

Регламентът на фестивала не поставя никакви жанрови, тематични, нито пък възрастови ограничения. В него до момента са участвали, както бъдещи първокласници, така и пенсионери. Двете единствени условия за участие са за техническото средство за заснемане на филма - то да бъде мобилен телефон или таблет и продължителността да е до 5 минути.

Три години след началото си конкурсът е дал екран на повече от 250 филма. Това е единственият кинофестивал в България, в който публиката пряко може да измери своята преценка с критериите на журито от професионалисти. Миналата година филм за живота в Северозапада "Северозабравени" на ученичката Антонина Лозанова, грабна два приза - от публиката, и от журито за социална тематика.

Всички представени ленти са достъпни за оценяващи от цялата страна - могат да се гледат и обсъждат на страницата на фестивала в интернет (ww.mkino.org) или във Фейсбук. Съществува и форум, където зрители и участници коментират всеки новопостъпил филм.

По традиция фестивалът връчва голямата награда на Община Шумен, както и награди за най-добър игрален, документален и анимационен филм, за най-добра кинематографична реализация на социална тема, за най-добър млад автор и за иновативно използване на видеотехнологиите. Всяка година се определят и допълнителни награди от специалните партньори на фестивала – университети, банки, телекомуникационни компании и други спонсори на независимото филмово изкуство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони