Фестивалът на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“ събра световноизвестни имена в областта

От 28-ми до 30-ти oктомври, в Центъра за култура и дебат „Червената къща“ и Централния военен клуб се състоя фестивалната част на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, computerspace.org, където имаше серия от изложби на компютърна графика, анимация и технология за виртуална реалност, семинари, демонстрации и връчване на наградите от конкурсната част. Посетителите имаха удоволствието да видят множество презентации, изнесени от експерти на световно ниво. Форумът е некомерсиално събитие показващо световните тенденции в областта на компютърните изкуства, провеждащо се за 28 път.

Тази година имаше голямо разнообразие от презентации на български и на чуждестранни експерти от цяла Европа. Посетителите имаха възможност да научат много новости за историята на компютърните изкуства, за технологии и практики в дизайна на игри, анимационна продукция, компютърна графика и електронна музика.

На образователните семинари можеха да се разучат основните стъпки в правене на компютърни анимационни филми, представено от аниматорите Томас Бурет и Винсент Делмон от известното френско студио ESMA. Също така, беше показано как от анимационен филм може да се пренесе историята в други медии, като компютърни игри, демонстрирано от немския продуцент Саша Гедерт. Можеха да се научат практики и технологии свързани със създаването на оригинален герой за анимационен филм или игра, демонстрирано от експерти като Никола Маткович, Сърбия и Лео Хаслам, Великобритания.

Една от новите теми, които бяха разглеждани, бе тази за виртуалната реалност. Българският режисьор Момчил Алексиев разказа за употребата на технологията за виртуална реалност в кинематографията.

Освен в презентациите, виртуалната реалност присъстваше и в изложбите. Посетителите имаха възможност да видят и изпробват серия от нови VR инсталации като Oculus Rift, Samsung Gear VR и Leap Motion сензори. Разбира се, освен VR инсталациите, се състоя и традиционната изложба на компютърна графика, като тазгодишните автори са талантливите дизайнери Рафайла Райкова и Ина Бояджиева. Имаше прожекции на компютърна анимация, в продукцията на която са участвали тазгодишните лектори на Форума.

Накрая на фестивала бяха представени проектите от конкурса „Компютърно пространство“, като победителите бяха наградени в голямата зала на Централния военен клуб. Тази година имаше рекорден брой регистрирани проекти (над 120) от България и от чужбина. Бяха връчени наградите в 8-те категории на конкурса- компютърна графика, компютърна анимация, електронна музика, уеб дизайн (4 подкатегории), мобилни арт приложения. Заместник-кметът на Столчина община д-р Тодор Чобанов връчи награди в категория „Уеб дизайн- общество и институции” както и специалните награди за дебютен проект. Събитието е част от календара на културните събития на Столична община. Станислава Станева, Фондация „Америка за България“, връчи първата награда в категория „Компютърна анимация“, а Вася Арсенова от Център за развитие на човешките ресурси, който е национална агенция по образователната програма Erasmus+, връчи първата награда в категория „Мобилни арт приложения“.

Повече за фестивала на международния форум за компютърни изкуства „Компютърно пространство“, можете да научите на computerspace.org, както и да намерите допълнителна информация на Facebook страницата Computer Space form.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства