Фестивалът „Орел на Дунава” в Свищов ще пренесе зрителите две хилядолетия назад във времето

Атрактивната проява се провежда за десета поредна година

Фестивалът на античното културно наследство „Орел на Дунава“ в Свищов стартира през 2008 г. и за десет години се превърна в най-значимия и международно разпознаваем подобен форум. Началото на традицията е поставено по инициатива на „Съвет по туризъм“ – Свищов с тогавашен председател доц. д-р Стоян Проданов от СА „Д. А. Ценов“ в партньорство с Община Свищов и е в рамките на първите успешни проекти с европейско финансиране за археологическо възстановяване и консервиране на античния град Нове.

За тези години бяха проведени десет летни и три есенни издания на фестивала, а в края на седмицата, между 8 и 10 юни фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ ще бъде проведен за четиринадесети път.

Фестивалните дни символично ще върнат града две хилядолетия назад, във времето на римската провинция Мизия и вярната служба на римския легионен лагер Нове в защита на Дунавския лимес – границата, разделяща империята от пъстрия свят на агресивните чуждоземни племена. В тези дни кметът на Свищов символично предава властта, като връчва на Императора ключа на града, отдавайки признание за значението на античното наследство. Фестивалът се провежда в Нове, на 2 км. източно от общинския център, който се явява най-добре археологически проучения военен лагер по източната граница на римската империя, развил се по-късно до муниципиум и епископски център.

Историческите фестивали се радват на истински бум в Европа и САЩ през последното десетилетие. Всеки по-голям град в Западна и Централна Европа има свой фестивал със събития от епохата, с която най-много се гордее. Фестивалът в Свищов е първи римски фестивал не само в България, но и на Балканите. Днес в Румъния, Словения, Хърватска има десетки подобни събития, но в 2008 г. Свищов е домакин на първия на Балканите античен фестивал.

При проверка в европейската база данни Historia Vivens, където са регистрирани над 400 исторически фестивала от всички епохи, единственият български фестивал, присъстващ неизменно от 2008 г. е именно „Орел на Дунава“, провеждан в древноримския град Нове край Свищов.

Тазгодишният фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“ ще представи обединените в десет групи за исторически възстановки общо над 250 реенактори от Италия, България, Румъния и Украйна, които в тридневно шоу ще „запалят“ в античния Нове зрелищна „машина на времето“.

Благодарение на проектно обезпечено реставриране и експониране на римския град, той разполага със сцена, подходяща за исторически възстановки и исторически спектакли. Официално фестивалът на античното наследство „Орел на Дунава“ започва в 18,30 часа в петък, 8-ми юни на амфитеатъра Калето, северно от Ректората на СА „Д.А.Ценов“. Всички десет участващи групи от Италия, България, Румъния и Украйна ще презентират военни демонстрации, танцови изпълнения и ритуали.

Украинците от Бурдони Черна ще изпълнят уникален синтез на песни и музика от северния фолклор на викингите и келтите. Този рецитал е и своеобразен трибют към готския владетел Теодорих Велики, властвал над своите поданици от резиденцията си в Нове, преди да се превърне в неформален лидер на Италия и Западна Европа. За финал публиката ще изгледа трагедията „Троянки“ на Еврипид, подготвена от младите таланти на Университетския театър към НБУ, в интерпретацията на режисьора Ева Волицер. В петъчния ден от 9.00 до 14.00 часа в античния Нове ще се проведе и вече традиционното състезание антични „Бързи, смели, сръчни“, където над 200 ученици от придунавски общини, обеденини в училищни отбори ще мерят сили в древноримски и древногръцки спортни дисциплини.

Съботата ще е основния фестивален ден, с над 12 часа исторически възстановки в Принципията на Нове. Публиката, гостите и туристите ще могат да посетят римския походен и варварските лагери, където да разгледат бита, работилниците и занаятите на участващите групи. Много атрактивно се очаква да бъде античното кулинарно шоу, със състезание между готвачите на участващите групи в приготвянето на древноримски ястия и презентация на Майстор-готвач Лео Бианки.

За първи път на исторически фестивал ще видим сватба на реална двойка младоженци, следваща автентичния римски сватбен церемониал. В ранния следобед младоженците ще кажат пред публиката на фестивала своето „Да“ в римски ритуал с участието на реенактори от 3 държави. Следобеда и вечерта са представленията на всички групи – ритуали, танци, живи разкази с атрактивните изпълнения на гладиаторската школа на „Группо Сторико Романо“ и световноизвестния реенактор-гладиатор Улфгар.

Традиционно най-голям се очаква да бъде интереса на публиката към вечерната голяма битка на римските легиони и бойните формирования на варварските племена. Тазгодишния сценарий ще следва развитието на победоносната кампания на император Траян в Дакия, който води две победоносни кампании през 101 г. от н.е. и съответно през 105-107 г. и построява първият функционирал близо два века мост в долното течение на Дунав при прохода Железни врата.

Неделята е денят на големия парад по улиците и площадите на Свищов, когато всички участници дефилират в триумфален парад на автентично облекло и въоръжение, приятелство и античен дух. След загасянето на фестивалния огън туристите и жителите могат да се снимат и общуват с реенакторите, а централният площад на Свищов се превръща в пъстра смесица на хора от различни култури. Посетителите на фестивала се смесват с брадати даки, умели тракийски ездачи, легионери в пълно бойно снаряжение от Италия и България, усмихнати певци и танцьорки от Украйна и Румъния. По време на фестивала, кметът на Свищов ще връчи традиционните награда „Орел на Дунава“. Лауреат на Златния орел за опазване на културно-историческото наследство е историкът проф. Николай Овчаров, а лауреат на Златния орел за популяризиране на българската култура е Н. Пр. Камило Дзуколи, посланик на Суверенен Малтийски орден в България.

В античните възстановки у нас домакините-съорганизатори от Първи Италийски легион са пионери с над 15 годишна дейност, пресъздаваща йерархията, командите и бита на римския легион и ауксилиарната тракийска кохорта. Първи Италийски легион днес е най-големият и известен зад граница подобен клуб, със сто реенактори и множество ежегодни изяви в България и Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България