Фестивалът MASTER OF ART ще покаже над 70 документални филма през април

Откриващите "Рокендрол" и "Густав Климт и Егон Шиле": Ерос и Психея" препълниха кино "Люмиер"

Откриващите филми на четвъртото издание на фестивала MASTER OF ART - "Рокендрол" и "Густав Климт и Егон Шиле": Ерос и Психея" препълниха кино "Люмиер". "Рокендрол" на режисьорът Борислав Колев е изграден върху спомените на членовете на легендарни бг рок групи от 80-те години, сред които „Ревю“, „Ера“ и „Ахат“, които въпреки че са се зародили в ъндърграунда, се превръщат в носители на обществената промяна.

„Филмът е носталгичен, но има и много смешни неща, има настроение, има енергия. Не сме се опитвали да направим видеоенциклопедия, а филм с групи, които покриват стиловия спектър – хард рок, има хевиметъл, по-брутален хевиметъл, има нюуейв, има пънк рок има и хардкор. Основното, на което се набляга в този филм, са текстовете на групите, защото това беше нещото, което сериозно ги отличаваше от това, което официално течеше по радиото и телевизията с България по онова време.“, сподели режисьорът Борислав Колев.

Домакин и партньор на най-големия фестивал за документални филми в Югоизточна Европа е НДК, като тази година едновременно в 9 кино салона в София, Пловдив и Варна от 4-ти до 25-и април ще бъдат представени над 70 документални филма за изкуството. Слоганът на тазгодишното издание на Master of Art е „Изкуството отива на кино“. Всички заглавия от програмата са премиерни за страната ни. Сред тях са филми за творци като: Франко Дзефирели, Ингмар Бергман, Харуки Мураками, Питър Грийнауей, Орсън Уелс, Реицо Пиано, Мис вам Дер Рое, Кевин Рош, Банкси, Огюст Роден, Климт, Шиле, Рафаело и много други.

"Целта на фестивала е да представя най-добрите документални филми в областта на изкуството и културaта и рекламни арт продукции, създадени по света през последните години. По този начин ние се стреми да приобщи максимално българската публика към съвременните световни тенденции", разкри главният мотор на MASTER OF ART - режисьорът и продуцент Найо Тицин.

„Трябва да даваме на българското кино за документални филми повече територия, където да бъде видяно.Идеята на създаването на този фестивал беше именно да мога да споделя с българската публика тези прекрасни филми, които иначе няма как да стигнат до тази публика. В същото време съм изкушен да призная и да кажа, че много се радвам, че по някакъв начин може би и ние допринасяме с нещо за промяната на средата. Като променяме средата трябва да говорим и за следващите поколения, защото тази среда я променяме, за да може следващите поколения да стъпи върху някаква нова качествена среда.“, сподели още НайоТицин.

Кинокритикът проф. Божидар Манов, член на журито на Master Of Art разкри, че тази година Гилдия Критика към Съюза на българските филмови дейци ще връчи своя награда на критиката за филм от програмата на фестивала.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини