Фестивал на балканската скара в Морската градина

Валя Балканска и царе на грила събраха Варна на най-големия пикник

В разгара на работата кулинарните шапки си размениха майстор Миро от Сърбия и Гергин Великов от Бурса

Космическият глас на Валя Балканска и иконата на българския фолклор Славка Калчева дадоха силен старт на фестивала на балканската скара „VarnaMezi“ в средата на седмицата. Царе на грила от България, Сърбия и за първи път от Турция завладяха сърцето на Морската градина и изкусителните аромати на техния майсторлък привлякаха хиляди варненци и гости на морската столица, които буквално зарязаха плажа и кръчмите в центъра на града, за да се насладят на цвърчащата апетитна скара в цялото й пищно балканско разнообразие, предлагано в 9 шатри.

Имаше пикантни кебепчета и кюфтета, котлет с цяло ребро, бански суджук, гурменска плескавица, селска полусуха наденица,свински, телешки и пилешки шишове. Въртяха се зачервени дъхави чевермета, бъркаха на място лютеница и апетитка, печаха сръбски специалитети, дроб по Одрински и мюджвер. В разгара на работата кулинарните шапки си размениха майстор Миро от Сърбия и Гергин Великов от Бурса. Всъщност нашият сънародник от семейство на изселници някога от Джебел се е завърнал в България със съпругата си Елиф. Двамата живеят в Стара Загора от 3 години и са се посветили на кулинарията.“В България не е никак лесно, а е много сложно, не може да се намери работна ръка“, споделя проблема си Гергин. Той е архитект по образование и професия, казва ,че е фалирало проектантското му бюро в Бурса и за това се е върнал в родината си. Щандът му на „VarnaMezi“ е с изобилие от турски специалитети- салати „Херсе“ и „Борани“ с много патладжан и чесън, съвсем по българския вкус. С готовност дава рецептата и за мюджвер - кюфтета от тиквички, моркови и кайма.

Фестивалът на балканската скара гостува във Варна от 5 до 9 юли под Пантеона и е организиран от фондация „Румънеца и Енчев“ и община Варна. Това е второто издание на „VarnaMezi“ след дебюта през миналото лято и 20-ти поред фест в страната на прочутия тандем. Румънеца и Енчев сами се грижат за перфектната организация, за атрактивната програма с родни и балкански изпълнители, за настроението на сцената,за усмивки сред публиката, за ред и изрядна чистота на мащабния пикник. За децата е предвидена целодневна безплатна анимация, гимнастика, сладка къща с изкушения, симулатор със спортни коли, бънджи, игра „Пирати в действие-намери съкровището“ и др. За родители и възрастни посетители празникът е наситен с много изненади, томбола, турнири по табла, белот, футболен билярд, туистър, биърпонг, състезания по надяждане с люти чушки и кебапчета и др . Час преди да излезе на сцената голямата Валя Балканска тъкмо отправяше своите поздравления за 50-годишния юбилей на своя гайдар Петър Янев. Двамата са професионален тандем от четвърт век.

„Господ да му дава неопределени години, защото с добър човек, с умен човек, с такъв музикант да работиш-не знаеш умора“, каза развълнувана певицата. С нея беше най-големият й правнук Валентин на 17 години, който учи в Математическата гимназия в Смолян и свири на гайда. Валя Балканска има три деца, петима внуци и петима правнуци, като най-малкият Анджел е само на 4 месеца.“За мен са важни хората - те да се радват, за мен това е духовна сила“, каза преди концерта си тя. Да поднесе лични поздравления към рожденика се присъедини и варненецът Милен Славов, който от 19 години живее в Атланта със семейството си. Той посрещнал Валя Балканска и Петър Янев при последното им турне в САЩ, а сега разбрал, че откриват феста на балканската скара и се върнал в родния си град. Милен и съпругата му са създали фолклорна група „Роса“ в Атланта.

Богатата програма на „VarnaMezi“ в няколко поредни вечери включваше освен Валя Балканска и Станка Калчева и гръцкия изпълнител Йорданис Агапитос, любимеца на публиката Борис Солтарийски,Весна Змиянац и Трубачи Гуча. Във финалната неделна вечер ще забие легендарната група „Сигнал“ и ще пее едно от най-нашумелите имена на музикалната сцена Джейн Моник. Всички концерти са с вход свободен.

На феста сред сергиите със скара има и щандове на биволска ферма, на българско пиво и фрешове, на троянски сувенири - от дървопластика върху стъкло от производителя. Върху бутилките могат да се открият етикети със закачки и мъдрости, както и ликове на политици от близкото минало и настояще. Купуват най-много с портретите на Тодор Живков и на Путин, споделиха майсторите на сувенири.

Интересът на познавачите предизвика маркова белгийска бира, варена в манастир на 120 км от Брюксел. Част от монашеското пиво се произвежда на слънчева енергия. 80% от приходите от продажбата на бирата на манастира отиват за благотворителност.

„Ние с Румънеца сме царе на пикниците, празнуваме рождените си дни само под открито небе в парка до стадион „Славия“. Това е единственият вариант да се почувства истински празникът“, разказа пред „Труд“ Георги Енчев. Така на двамата от прочутия от близкото минало дует им хрумнала идеята, че пикникът може да бъде споделен от 10 000 човека и направили фестивала, в който да бъдат събрани на едно място любимите неща на всички-вкусна храна, природа, награди, футбол, табла и т.н. „Балканска скара „ се роди през 2015 г на 17 септември в Деня на София, откри го госпожа Йорданка Фандъкова и ни стана щастлива звезда, талисман на начинанието“, каза Енчев. Той благодари и на община Варна за домакинството, от която не са взели и стотинка за реализацията на идеята, само са получили гостоприемство и разрешение за ползване на големия терен около Пантеона.

Във фестивалите досега са събирали в един ден в София до 25000 души и 75 000 за четири дни. Тази година ще направят рекорд с 18 фестивала -четиридневни. След Варна „Балканска скара“ отива в Обзор, Разград и Бургас, а може и в Приморско. След това продължава в Пловдив, Благоевград и Перник. Част от приходите на всички прояви отиват за благотворителни каузи. Следващата идея , за осъществянето на която работи тандемът, е фестивалът да обиколи всички балкански страни-Турция, Румъния, Сърбия, Македония, Гърция.“Храна, музика, футбол, жени, карти, табла и дори псувни ни свързват, политиците ни разединяват. А“Балканска скара“ ще обедини етноси, религии, хора и народи“, категоричен е Енчев. Новият им проект е и ново фолклорно шоу за родната публика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи