Фестивал на триизмерното улично изкуство завладя Велико Търново

Първият по рода си за Велико Търново фестивал на триизмерното улично изкуство събра в старопрестолния град художници от България, Холандия, Украйна и Сърбия. Арт-форумът се провежда от 15 до 18 юни включително в района на художествената галерия „Борис Денев” и сцената „Арт Лято”. В рамките на четирите фестивални дни и пред погледите на великотърновци, творците ще създадат пет големи триизмерни рисунки. Всяко от платната е с размер от 18 кв. м. и ще изобразява знакова историческа забележителност в Старата столица. Щом бъдат завършения, творбите ще бъдат изложени пред Царевец, в местността „Боруна” и в градските паркове.

Всеки посетител на 3D Street Art Festival – Veliko Tarnovo може да участва в томбола, голямата награда от която е екскурзия до замъка на Граф Дракула.

Фестивалът е иницииран от сдружението GiArtCrew и се провежда с финансовата и организационна подкрепа на Община Велико Търново, както и чрез помощта на спонсори. Арт-събитието бе открито от заместник-кмета на Старата столица Ганчо Карабаджаков и от директора на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова. Те подчертаха, че подобни събития, организирани от креативни млади хора, заслужават подкрепа, тъй като едновременно насърчават изкуствата и привличат многобройна публика.

Богата е и съпътстващата програма. Откриването бе съчетано с концерт на изпълнителите Иван Иванов, Виктория Георгиева, „Братя Гръм” и рок-бандата „Кову”. В днешната вечер на сцената на „Арт Лято” ще се изявят Surmata Harry, Roxyy – bass & Траян Лечев. На 17 юни ще бъде организиран голям арт-базар с ръчно изработени бижута, чанти и други аксесоари, а във вечерните часове ще има концерт на DJ Стефан SKILL Колев и Александър Михайлов. В неделя група „Кову” ще закрие фестивала. И през четирите дни на събитието, в градината на парк „Асеневци” до художествената галерия „Борис Денев” ще се проведе „Голямото люлеене с Айляк Хамак”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България