Фестивал събира еко и биопроизводители в Садово

Първият Фестивал на еко и биопроизводителите ще събере в град Садово, Пловдивско, почитатели на чистите екологични храни и напитки, последователи на биодинамичното земеделие и любители на сувенири от естествени материали. Фестът ще се проведе на 26, 27 и 28 май 2017 г. и ще съвпадне с традиционния Празник на фъстъка, който от години се провежда в община Садово, както и с Първия национален фолклорен фестивал „Георги Пендов”, посветен на известния кларинетист, родом от Садово.

Фермери, занаятчии и производители от цялата страна ще представят своите натурални продукти, а лектори, специализирали в натуралното земеделие и пермакултурата, ще научат желаещите как да се грижат по природосъобразен и хармоничен начин за стопанството си.

„Садово е домакин на Фестивала, тъй като общината ни е важен селскостопански център, известен с богатите си реколти от плодове и зеленчуци. Тук се произвеждат едни от най-качествените и вкусни фъстъци в страната. В Садово се намира първото професионално земеделско училище в България, в което е учил Александър Стамболийски. Открито е през 1883 год. и работи и до днес като селскостопанска гимназия. Тук е създадена и първата земеделска опитна станция в страната, която в годините се развива като Институт по растителни и генетични ресурси "Константин Малков". Днес той е един от водещите научни центрове в областта на селското стопанство. В института се намира и най-голямата генетична банка за растителни култури на Балканите“, коментира кметът на Садово Димитър Здравков.

Семена, билки, извлеци от билки, сладка с кафява захар и разсади ще представят стопаните на „Тревясалата ферма“. В село Здравец, Варненско, в подножието на Стара планина, те се грижат по природосъобразен начин за своите култури. Ако се налага, ги третират с растителни отвари от коприва, хвощ, глухарче, част от които си приготвят сами. „Когато се заехме със стопанството, земята не беше обработвана повече от 15 години. Сега почти всичко правим с ръчен труд и любов към нашите растения“, казва Михаил.

Без изкуствени торове и препарати отглеждат продукцията си и Христина и Николай от Радостилница „Ел Рада“, които също ще изложат своя продукция на фестивала в Садово. В овощната им градина в с. Ветрен дол, Пазарджишко, растат ябълки, круши, сини сливи, череши, вишни, смокини, орехи, нарове, хинап, къпини, арония, райски ябълки, черници. Стопаните отглеждат овошките по методите на естественото устойчиво земеделие, използвайки природните цикли по Лунния календар на Мария Тун. Христина и Николай създават още сурови енергийни десертчета и бонбони от сушени на слънце плодове, ядки, билки, правят натурален оцет от ябълки - чист и балсамико с различни билки, приготвят суров пестил от смокини, черници, ябълки, круши, правят и сладка. Стопаните изработват и покълващи картички със семена от рециклирана хартия и естествени материали.

Различни екологично чисти продукти приготвят ръчно Елен, Ан и Ели. Триото от България и Франция прави лимецови сладки и соленки, сиропи и лакомства с бранда „ЕкНо“ , както и кремове, сапуни, мехлеми, балсами, разкрасяващи и лечебни отвари. Основните съставки на „ЕкНо“ продуктите са билки, диворастящи и местни култури, мед и пчелни продукти.

Листа от рози, малки дървесни листенца, сушени цветя и други естествени материали вгражда в своите свещи Васка Велкова от Пловдив. Тя е завършила Художествената гимназия в Казанлък и ще представи на Фестивала рисувано стъкло и ръчно изработени парафинови свещи с природни материали и аромати.

Торбички и опаковки основно от памучни платове ще покажат пред посетителите на феста в Садово майсторите от „Еко идея“. Изделията им са екологична алтернатива на полиетиленовите торбички и на еднократните хартиени опаковки за подаръци. Украсяват някои от моделите с машинна бродерия. А изобилието от хартия в урбанистичния пейзаж може да получи нов живот. Как точно, ще покажат от „GGSisters“. Те превръщат хартиения спам в изкуство и от брошури, каталози, листовки, списания и стари документи създават уникални, изработени на ръка сувенири.

С „чиста храна“ подхранват кожата от „QQnatural“, които ще покажат на фестивала хидрантна козметика и сапуни от натурални масла, билки, екстракти и минерали. Те лесно се усвояват от кожата поради органичния произход на съставките, освен това са ицзяло веган и 100% биоразградими, а всички опаковки са стъклени.

За зимата и екологичния баланс са помислили и производителите на ракетни печки „Гамера“. Уредите им отопляват дома с 50% до 80% по-малко дърва. Печките не задръстват със сажди комина и кюнците и могат да се използват и без зидан комин. Огънят гори настрани и не опушва дома, а стаята остава топла с часове, след като печката загасне. Половината от горивото за този иновативен тип печки, необходимо за целия зимен период, може да се осигури само от подкастряне на дърветата в градината. Друго тяхно предимство е, че вредните емисии са до 100 пъти по-ниски.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини