Фетел спаси „Ферари“ от унижение

Себастиан Фетел спаси „Ферари“ от пълно унижение в края на сезона във Формула 1. Германецът успя да удържи второто си място в класирането при пилотите пред Валтери Ботас. Задачата на Фетел не беше трудна – той трябваше да завърши преди 9-ото място в последната гонка в Абу Даби, а Ботас гонеше задължителна победа.

Финландецът свърши своята работа на пистата „Яс Марина“ като реализира първата стартова позиция, осигурена с невероятна квалификационна обиколка в събота. Съотборникът му в „Мерцедес“ Люис Хамилтън, който отдавна си бе осигурил титлата, не се и опита до го предизвика на старта. Британецът през цялото състезание пазеше гърба на Валтери, който само за няколко тура дръпна с 2 секунди. Единствената маневра, която можеше да мине за атака, бе в 17-ата обиколка, когато Хамилтън получи шанс да използва подвижното задно крило, но вместо да мине пред Ботас, излезе от пистата. До края двамата не се приближиха отново и без повече инциденти донесоха седмия двоен успех за „Мерцедес“ този сезон.

„За мен тази победа е много важна, защото непрекъснато прогресирах през сезона – обяви Ботас. - Поздравявам Люис за титлата, но следващия шампионат искам нещо повече за себе си.“

Финландецът обаче не успя да изпълни последната цел на тима – първо и второ място в крайното класиране при пилотите. Фетел финишира трети като изневери на заканите си да атакува победата в гонката и вместо това предпочете безметежна езда под прожекторите, за да запази част от аванса си в точките. Той завърши с 317 пункта, а Ботас е трети с 305. Шампионът Хамилтън има 363, а при конструкторите „Мерцедес“ триумфира с 668 точки, пред „Ферари“ (522) и Ред „Бул“(368).

„В началото се опитах с всички сили да гоня лидерите, но гумата ми блокира и не успях да се възползвам от позицията си – оправда поведението си Фетел. - В следващите обиколки се оказа, че няма как да карам по-бързо и колите на „Мерцедес“ ми избягаха. Поздравявам Валтери с победата. Неприятно ми е да го кажа, но Люис беше най-добър през годината и заслужено е шампион.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт