Фиго: Поканих Кристиано и Зидан в София

 

Луиш Фиго, носител на „Златната топка“ и бивш играч на „Барселона“ и „Реал“ (Мадрид), даде пресконференция заедно с Димитър Бербатов в София. Двамата дадоха интересни подробности преди благотворителния мач Аll stars 2017 на 14 юни на Националния стадион „Васил Левски“. Легендата на португалския футбол каза част от имената в състава му и призна, че е пратил покани на Кристиано Роналдо, Зинедин Зидан, Фабио Канаваро и куп други величия.

- Очакваме поредното име, което ще обявите за събитието. Може ли да го разкриете сега?

Бербатов: Не мога да обявя име, тъй като се движим по определен план. Тепърва това ще става ясно. Както се казва, пазим някои от най-добрите неща за последно, за да може да изненадаме хората. Тепърва ще обявяваме нови и нови имена.

- Г-н Фиго, притеснявате ли се, че ще изправите срещу Христо Стоичков?

Фиго: Не се притеснявам, не се и плаша. Всичко това се прави, за да се организира едно добро събитие. Много уважавам Христо, дори и предвид факта, че понякога говори много, но това е част от характера му. Но това е за вас, за пред медиите, нашите отношения са отлични и нямаме проблеми.

- Кои играчи ще видим във вашия отбор?

Фиго: Засега сме разговаряли с много футболисти. Франческо Толдо, Йенс Леман, Мичел Салгадо, Деко, Максуеле, Роберто Карлош, Роберт Пирес са потвърдили участието си. Много имена още стават ясни тепърва. По принцип играчите винаги казват „да“, когато има такова събитие, но някои от тях имат лични или професионални ангажименти. Ще трябва да изчакаме края на сезона, за да имаме потвърждение. Със сигурност Димитър трябва да внимава, защото ще имам много силни имена в състава.

- Има ли конкретен проект от фондацията, който искате да финансирате с приходите от този мач?

- Бербатов: Постоянно имаме проекти и това са самите деца, които пътуват. Доста хора не знаят, но постоянно имаме талантливи деца, изпращащи молби да им помогнем за състезания. Не става въпрос само за спорт. Когато дойде такова дете с успехи зад гърба си, ние го изпращаме на състезание. За да се случи това, трябва финансиране. Всичко при нас може да се види. Заслужава си.

- Дали сте решили в какво точно да помогнете със спечелените средства?

Фиго: Ние имаме нов проект, който се казва „Къщата на Луиш Фиго“. Вече е одобрен от администрацията в Португалия. В тази къща ще приемаме много деца и семейства с проблеми. Ще бъде ръководена от специална фондация.

- Кристиано Роналдо сред поканените ли е?

Фиго: Това е изненада. Той ще бъде поканен, но всичко зависи от неговия график. Не мога да кажа нищо със сигурност, защото не зависи от моето желание, а от неговите ангажименти. Разбира се, ще направим всичко възможност, но знаете, че той имаше дълъг сезон и много мачове.

- Ще имате ли треньори двата отбора?

Бербатов: Не мога да говоря от името на Фиго. Треньори ще има. Обсъждаме определени имена.

Фиго: Моят отбор ще има треньор. Не знам дали ще е добър или лош.

3601-new

- Имате ли желание да се върнете и да поемеш управлението в българския футбол?

Бербатов: В момента се занимавам с друга дейност. Искам да работя с деца. Дела трябват, не думи, както се казва. Надявам се хората да го оценяват. Страната ни е малка и е хубаво, че идват такива имена като Фиго. Всеки, който дойде, ще бъде един вид дарител и ще каже на самия себе си: „Ето, аз помогнах“. Никога не съм харесвал фалшиви родолюбци. Ето, Фиго дойде и ще помогне. Плюс това ще съберем средства за децата, което се явява най-важното. В момента не е уместно да отговарям на останалото.

-След 5 години в „Барселона“ и пет в „Реал“ какъв се чувствате повече - мадридист или каталунец? След като подадохте кандидатурата за президент на ФИФА, защо я оттеглихте преждевременно?

Фиго: Фен съм на „Реал“. Член съм на този клуб. А за ФИФА, отказах се от кандидатурата, защото видях, че е невъзможно да спечеля. В такива моменти най-добре е да се откажеш, когато виждаш, че срещу теб действат нечестно.

- Изпратили ли сте покани на останалите носители на „Златната топка“ в „Реал“ Майкъл Оуен, Фабио Канаваро, Роналдо, Зинедин Зидан?

Фиго: Поканих много играчи. До деня на мача ще станат ясни още имена. Канаваро е треньор в Китай, Зидан е начело на „Реал“. Много зависи от графика им. Ще чакаме потвърждение. Не се притеснявайте, защото ще дойдат големи имена, които не сте виждали до момента.

- Кой е по-добрият отбор и кой ще спечели?

Фиго: Резултатът не е най-важен. Ще се постараем да направим уникално шоу за хората. Първо да станат ясни участниците в мача и тогава ще мога да отговоря. Със сигурност ще има и спортен характер.

Бербатов: Ще спечелят децата.

- Какво друго знаете за българския футбол освен за Стоичков и Бербатов?

Фиго: Знам за някои български играчи, с които съм играл в „Спортинг“ - Балъков, Йорданов. Те бяха част от уникална генерация на България. За съжаление националният ви отбор не успя да се класира на голям форум през последните години. Не знам много за клубния футбол. Предвид факта, че съм тук за такова събитие, ще стискам палци за България да сбъдва целите си.

- Възможно ли е мачът на 14 юни да бъде бенефис за вас?

Бербатов: Няма да бъде бенефис, въпреки че така изглежда за доста хора. Чувствам се добре и не виждам причина да спирам. Разбира се, понякога желанието и реалността се разминават. Трудно е за един спортист да спре. Надявам се още една година да поиграя някъде, но ще видим.

- Да очакваме ли сър Алекс Фъргюсън на „Васил Левски“?

Бербатов: Всичко с времето си. Ще се опитам да поканя хора, които да събудят интерес у всички вас.

- Имате общ финал през 2002 година в Шампионската лига, какво помните от мача (б.а. - "Реал" - "Байер" 2:1)?

Фиго: Аз съм по-щастлив от този мач. Такива спомени не се забравят. Когато си дете, мечтите ти винаги са свързани със срещи на такова ниво. Всичко в онази нощ беше перфектно - голът на Зизу е за историята. Ние успяхме да стигнем до трофея въпреки трудностите.

Бербатов: Не бе приятно изживяване като краен резултат, но бе незабравимо. Срещу нас имаше играчи като Фиго, Зидан, Раул, Карлуш. Имах шанс и аз да отбележа, но беше малко странно за мен. Бях на 20 или 21. Срещу мен играеха такива гиганти, те имаха аура и дори ме беше страх да ги доближа. Голът на Зидан бе феноменален, но поне ги изпотихме.

- Казвате, че всичко това го правите за младите и талантите. Ще дадете ли шанс на някои млади играчи на 14 юни?

Бербатов: Това е добър въпрос. Следя у нас играчите и ще помислим на кои да дадем шанс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ