Фийон призова Меркел да смекчи позицията си спрямо Русия

Кандидатът за президент отлетя до Берлин, за да обсъди въпроси като имиграцията и отношенията с Турция

Франсоа Фийон призова Ангела Меркел да смекчи позицията си спрямо Русия, като същевременно затвърди своята политика в областта на миграцията. Водещият френски кандидат-президент отлетя за Берлин за първи път след победата си в десноцентристките първични избори.

В свое изказване след срещата с германския канцлер Фийон настоя върху необходимостта да се възстановят по-добрите отношения с руския президент Владимир Путин, заявявайки, че това би спомогнало за изкореняване на ислямистката терористична заплаха за Франция и Германия, идваща от разкъсваната от война Сирия.

Фийон заяви, че се противопоставя на плана на Брюксел за разпределяне на бежанци от Близкия изток и Африка сред страните членки на ЕС, които да споделят тежестта от безпрецедентната миграция към Европа. Той също така косвено разкритикува решението на Меркел да подпомогне Турция в преговорите за членство в ЕС в замяна на ангажимента на Анкара да удържа мигрантите на своя територия.

“Имаме различия по въпроса за бежанците и на икономиката? Нека тогава се обединим по-добре срещу тях, за да ги преодолеем”, каза Фийон пред германски депутати и журналисти на среща в консервативната фондация “Конрад Аденауер”. “Франция не може да приема повече бежанци. Правото на убежище не е равнозначно с миграционен безпорядък.”

Победата на 62-годишния кандидат-президент в ноемврийските първични избори на френските десноцентристки партии го прави най-вероятния наследник на Франсоа Оланд. Анкети показват, че той вероятно ще надделее над Марин Льо Пен от Националния фронт, чиято победа би довела до политически катаклизми за ЕС и разстройване на десетилетните близки френско-германски отношения.

Макар да се противопоставяше срещу въвеждането на единната валута през 1992, Фийон твърди, че е прагматичен поддръжник на ЕС, който възнамерява запази ангажимента към френско-германските отношения, защото без тях не би могла да се осъществи никоя общоевропейска инициатива.

Въпреки това позицията му спрямо Русия може да вещае смяна на курса към ускорено облекчаване на икономическите санкции, наложени след анексирането на Крим от страна на Москва.

“Фийон може да е консерватор като Ангела Меркел, но неговите възгледи върху миграцията и Русия са източник на безпокойство за Берлин”, казва Хенрик Ендерлайн, директор в проевропейския институт “Жак Делор”.

Русия “трябва да бъде основен партньор”, каза Фийон в Берлин. “Ние трябва да се измъкнем от безизходицата, в която сме се поставили и от която никой няма полза.”

Позицията на Фийон импонира на някои германски политици, главно от лявата част на спектъра, които отдавна настояват за облекчаване на санкциите.

Сред тях е и социалдемократическият външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Миналата година той спечели подкрепата на своята партия, но бе разкритикуван от консерваторите на Меркел, когато се застъпи за постепенно вдигане на санкциите в замяна на изпълнение от страна на Русия на Минското споразумение за спиране на конфликта в Украйна.

Опасението на Фийон, че американският президент Доналд Тръмп и Путин могат да сключат сделка през главите на европейските лидери, също се споделя в Берлин.

Въпреки това предстои Меркел да се срещне Оланд, с когото е работила в тясно сътрудничество по Минското споразумение - тя все още не изглежда готова на отстъпки по въпроса.

Щефен Зайберт, говорител на германския канцлер, каза в понеделник, че макар Германия да е “заинтересована от добри отношения с Русия”, все още “има проблеми” около Украйна, включително прилагането на Минското споразумение, върху които трябва да се работи.

Фийон каза още, че иска да укрепи еврозоната, за да й даде по-силна роля в отношенията със САЩ и Китай. Той подкрепя също задълбочаването на сътрудничеството в областта на отбраната и възприемането на твърда и единна позиция в преговорите с Великобритания около нейното напускане на Евросъюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари