Фиксираха преговорите за курса на лева (обзор)

Управителят на БНБ Димитър Радев и министърът на финансите Владислав Горанов ще имат фиксиран мандат при преговорите за еврото. Снимка: Пламен Стоименов

Влизаме с 1,95583 лв. за едно евро

Свикаха извънреден председателски съвет, за да има по-големи гаранции за валутата ни

Само от БСП бяха против

Парламентът фиксира позицията на министъра на финансите Владислав Горанов и на управителя на БНБ Димитър Радев, която ще трябва да отстояват в преговорите за влизане в еврозоната. При договаряне на курса на лева към еврото министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за курс от 1,95583 лв. за едно евро. Това е записано в решение на парламента, което беше приети със 140 гласа “за”, двама “против” и 66 “въздържал се”, като само депутати от БСП не го подкрепиха.

България няма да участва в Механизма на обменните курсове (ERM II) при курс различен от 1,95583 лв. за евро, гласи още решението на парламента. До гласуването му се стигна след извънреден председателски съвет в парламента, след който Горанов и Радев се срещнаха с групите на ДПС и БСП.

След консултациите в парламента се е стигнало до всеобщо съгласие да бъде приет фиксиран твърд мандат на Горанов и Радев в преговорите за присъединяването ни към ERM II и еврозоната като те ще трябва да поддържат искането да бъде запазен настоящият курс на лева към еврото.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов:

Отказваме се, ако не ни приемат с нашите условия

Решението дава политически гаранции

Ще се откажем от еврозоната, ако не ни приемат с настоящия курс на лева към еврото, заяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента. Ако ЕЦБ и финансовите министри от еврозоната ни предложат друг курс, ще се откажем от присъединяване към клуба на богатите, стана ясно от думите на министъра. “Ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от ERM II”, каза още Горанов.

Решението на парламента гарантира, че който и да е на власт, когато ни приемат в еврозоната, няма да се отклонява от това решение. За нас е приоритет влизането в еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем, обяви Владислав Горанов.

От БСП обаче заявиха, че има противоречие между решението на парламента и промяната в Закона за БНБ, предложена от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. За този текст настояват от ЕЦБ и днес той беше подкрепен от бюджетната комисия към парламента.

“България ще влезе и във валутния механизъм, и когато времето дойде и в еврозоната с курса, който имаме в момента. Курсът е 1,95583 лв. за евро”, каза управителят на БНБ Димитър Радев. Този курс няма да бъде променен. “Решението на парламента дава всички политически гаранции, че това няма как да се случи, независимо от това кои ще представляват България в тези преговори”, допълни управителят на БНБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси