Филипе Коутиньо - маг за 657 000 евро на мач

Този човек ще изведе „Байерн“ в други измерения. Очакването е на легендарния Карл-Хайнц Румениге, шеф на борда на директорите на най-успелия германски клуб. Става дума за един 27-годишен мъж. В идеална футболна възраст Филипе Коутиньо се превърна в най-гръмкия трансфер на лятото. „Байерн“ взе бразилеца за 8,5 милиона евро от „Барселона“, но цената му само привидно е ниска. Ако го откупи другото лято, ще трябва да плати други 120 милиона евро. А сега клубът поема изцяло заплатата на Коутиньо – 25 милиона евро на сезон.

От офанзивния халф се очаква да върне европейския блясък на „Байерн“, а това ще струва от скъпо по-скъпо. Ако отборът се класира за финала в Шампионската лига и купата на Германия, то Коутиньо ще излиза по 657 000 евро на мач (разбира се не трябва да пропусне нито един). С тези пари могат да се купят два последни модела спортни автомобила „Ламборгини Авентадор“ или 7308 фланелки на „Байерн“. Отпадне ли клубът по-рано от двата турнира и например остане само с 40 мача за сезона, то цената на Филипе за всеки от тях ще скочи до 837 000 евро.

Кой човек струва толкова пари? Коутиньо е роден през 1992 година в Рио де Жанейро и първо започва да играе футбол в зала. Именно там бразилецът показва уникалната си техника и хваща окото на хора от „Вашку да Гама“, където преминава през 2003 година.. За само пет сезона вратата към Европа се отваря и халфът е купен от „Интер“. Италианците обаче го оставят да се развива в Рио и го привличат за постоянно чак през 2010-а. Същата година е и дебютът на Коутиньо в националния отбор. Италианската авантюра обаче не се оказва успешна. В опита си да се върне на върха „Ливърпул“ потърси Коутиньо. И това се оказва най-важната крачка в кариерата му. 201 мача за гранда от „Анфийлд“, 54 гола и 45 асистенции – бразилецът стана най-обичаният футболист край река Мърсисайд.

Ел Класико“ зове! Едва ли има футболист, който не желае да играе в дуела „Барселона“ - „Реал“. Особено когато е латинос и Испания му е на сърце. „Барса“ позвъни на Коутиньо и... Юрген Клоп месеци наред се бори със зъби и нокти за оставането на звездата, но накрая не му остана избор, освен да вземе 160 милиона евро от „Камп Ноу“. В Испания и днес твърдят, че Коутиньо е провал. Статистиката говори друго – 76 мача, 21 гола и 11 асистенции. При това доста дълго бразилецът търкаше резервната скамейка.

Още в „Ливърпул“ дойде и прякорът на Коутиньо - „Магът“. В родината му го наричат „О Магико“. С топка в крака Филипе наистина може всичко. Когато беше във върха на формата си, го сравняваха с Лионел Меси. Техника, скорост, дрибъл, удар – Коутиньо просто може всичко. Най-голямата му сила е, че знае как да „изстреля“ атаката на отбора си. Едва ли бихте се учудили кой е детският му идол. Естествено е бразилец и естествено с подобни качества – Роналдиньо. Заради него и толкова много държеше на трансфера в „Барселона“.

Защо не се получи? Истината за съвременната „Барса“ е само една – докато Лео Меси игра, друг диригент не може да има. Коутиньо е велик, но Меси е гениален. Треньорът Ернесто Валверде сменяше тактиката според желанията на аржентинеца, без да се интересува, че задушава бразилеца. Коутиньо не е първият избягал от Меси. Същото направи и Неймар, който много повече бе изградил статут на звезда в Каталуния.

Байерн“ даде на Коутиньо фланелката с №10, която бе обещал да пази в музея заради напусналия през лятото Ариен Робен. Точно холандецът помоли ръководството да направи жест на новото попълнение. „Байерн“ просто е семеен клуб. Освен това между Коутиньо и Робен има много общи неща. И двамата обичат да играят по крилото, да тръгнат към центъра и да стрелят смъртоносно. Може би „десетката“ на Робен след години ще бъде известна и като десетката на Коутиньо.

Спечели Копа Америка през лятото

Филипе Коутиньо е известен като много набожен християнин, който поставя семейството си над всичко. По тялото си има куп татуировки, а по-голямата част от тях са на родителите му, близките му, съпругата му Айне и двете им деца.

Залата с трофеите на Коутиньо вече е добре изпълнена. Последно халфът спечели Копа Америка с Бразилия това лято. Световен шампион е за юноши от 2010 година. В „Ливърпул“ не успя да спечели нищо, но отличията заваляха още от Италия. С „Интер“ грабна купата и суперкупата на страната. Като играч на „Барселона“ стана шампион в два сезона поред, гарнира титлите с купата и суперкупата. А през 2016-а бе избран за най-добрия бразилец в европейския футбол.

Байерн“ е абониран за трофеи и едва ли Коутиньо ще чака дълго първия. А след като даде 1500 автографа на първата си тренировка, няма фен на баварците, който да не го обича.

Великолепен футболист

Коутиньо е великолепен футболист., който може да играе на всички постове в атаката. Това ще ни даде различни опции. Пасовете и креативността му са впечатляващи. „Байерн“ направи изключителен ход с привличането му. Не мисля, че ще му трябва много време да свикне с живота и играта ни. Играчи като Филипе знаят какво да правят.

Роберт Левандовски, голмайстор на „Байерн“

Десетката му отива

Обади ми се спортният директор Хасан Салихамиджич и ми каза, че Коутиньо предпочитал да играе с №10. Веднага отвърнах, че това би било страхотно. Коутиньо е футболист от световна класа и страхотен трансфер за „Байерн“. Сигурно ще му трябва известно време за адаптиране, но качествата му са на лице.

Ариен Робен, бивша "десетка" на "Байерн"

Цената му е приятелска

Цената от 8,5 милиона евро, за която взехме Филипе, е приятелска. Тя показва колко добри са отношенията ни с „Барселона“. За „Байерн“ е чест, че може да привлича футболисти от този клуб. Има определена дата, до която трябва да кажем дали ще го откупим. Аз очаквам дългосрочно сътрудничество между нас и Коутиньо. Клубът залага много на него. Освен че ще създава положения за Левандовски, сам ще вкарва голове.

Карл-Хайнц Румениге, шеф на борда на директорите на „Байерн“

Исках го обратно в „Ливърпул“

Много исках Филипе Коутиньо да се завърне обратно в „Ливърпул“. Може да звучи странно, но не можем да си го позволим. Изразходвахме парите, които получихме от „Барселона“ за него. Аз не исках да ни напуска, но предложената трансферна сума беше твърде голяма. Имаше смисъл от сделката. Филипе е голям футболист и невероятно момче. Той може да променя играта на отборите си в правилната посока.

Юрген Клоп, треньор на „Ливърпул“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят