Филмови страсти за 69-и път на „Берлинале“

23 филма в основната програма

Немският филм „Гьола” на българката Християна Райкова е в паралелна програма

Първият в годишния календар от големите световни кинофестивали наближава. Вечерта на 7 февруари уютният площад „Марлене Дитрих” пред луксозната зала „Берлинале Палас” отново ще се изпълни с хиляди фенове на киното, за да приветстват стотиците официални гости, кинематографисти и журналисти от цял свят, събрани пред култовия червен килим за откриването на 69-тото издание на знаменития филмов форум. През далечната 1951 г. хер Алфред Бауер създава Берлинале с идеята да бъде културен мост между изтока и запада в разделена следвоенна Европа. Берлин все още носи белезите на унищожителната война и автомобилите с официалните гости се движат между неразчистените разрушения по „Курфюрстер дам” към легендарното кино „Zoo Palast”. Днес хроникалните черно-бели кадри от онези години във фестивалния трейлър са уважителен реверанс към началото на Берлинале.

Но гигантската крачка на фестивала се вижда във всеки детайл от огромната 11-дневна програма – и като селекция в различните категории, и като съпътстващи събития от филмовия бизнес, и като технологични заявки за бъдещето на киното.

Безспорен център на всеки фестивал e неговият основен конкурс – там са съсредоточени професионалните амбиции, интересът на зрителите, очакванията за награди, медийното внимание и оценката на критиката.

Основната програма на Берлинале предлага 23 филма, 20 от които ще имат световна премиера именно в Берлин. Но само 17 заглавия от престижната основна подборка ще участват в конкурса и ще се борят за Главната награда „Златна мечка” и още 6 „Сребърни мечки” за различни професионални постижения. Тази година честта да открие голямото световно филмово събитие е поверена на датската режисьорка Лоне Шерфиг с нейната нова лента „Добрите непознати” (2019, копродукция на Дания, Швеция, Франция, Германия), който е и в конкурсната селекция. Сюжетът се развива в наши дни, в зимния и студен Ню Йорк, където различни хора се веселят, търсят и намират любов и доброта помежду си. Селекционерите на феста май са се съобразили с актуалната политкоректност и специално отбелязват, че 7 от конкурсните филми са режисирани от жени. Сред тях са новата лента „Мистър Джонс” на знаменитата полска режисьорка Агнешка Холанд; „Елиса и Марчела” на Изабел Койшет, която винаги подчертава, че е от Каталуня; „Бях у дома, но…” на германката Ангела Шанелек; „Земя под нозете ми” на австрийката Мари Крьойцер и „Господ съшествува, името й е Петруня” на Теона Митевска от Македония. Сред „мъжките” филми обаче силни заявки са „Една секудна” на китаеца Джан Имоу, многократен участник на Берлинале и „Златната ръкавица” на Фатих Акин, вече носител на „Златна мечка” за „Срещу стената” (2004).

А в официалната селекция, но извън конкурса е гранд-дамата на френското кино Аньес Варда с новия си документален филм „Варда през очите на Аньес” (словесна игра за своеобразен автобиографичен монолог). Извън конкурса взискателните зрители ще могат да видят още една френска лента - „Сбогом на нощта” на известния режисьор Андре Тешине с участие на звездата Катрин Деньов, както и нашумелият американски филм „Вице” (реж. Адам Макей) с 8 номинации за „Оскар”, сред тях и за брилянтния актьор Крисчън Бейл, който се претворява в образа на бившия вицепрезидент Дик Чейни. Сред очакваните с повишено любопитство заглавия е и „Ондог” (реж. Ван Куан’ан) - първи монголски филм в конкурса! Селектирани са още ленти от Израел, Канада, Италия, Китай, Бразилия и други страни – общо от 25 държави в различни копродукционни комбинации, каквато е напоследък обичайната филмопроизводствена практика извън американския мейнстрийм.

Амбициозната официална селекция ще оценява престижно шестчленно жури, начело с известната френска актриса Жулиет Бинош (1964) със смесена полско-валонско-френска кръв. Дебютира на екрана през 1983 година във филма „Прекрасната свобода” на реж. Паскал Кейн и до днес има в богатата си филмография 72 заглавия. През 1992 г. получава френската национална награда „Сезар” и отличието за най-добра женска роля във Венеция за филма „Три цвята: синьо” (реж. Кшищоф Кешловски). Отличавана е още със „Сребърна мечка” от Берлинале и „Оскар” за ролята й във филма „Английският пациент” (1996) на реж. Антъни Мингела. Тя е първата европейска актриса с награди от Кан, Берлин, Венеция плюс „Оскар”! Под нейната диригентска палка в журито на Берлинале ще работят още американският киноктритик Джъстин Чан, немската актриса Сандра Хюлер, чилийският режисьор Себастиан Лелио, фестивалният куратор Раджендра Рой от Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и британската актриса Труди Стилър с кариера в кралския Шекспиров театър, а по-късно и като филмов режисьор.

В паралелния документален конкурс са подбрани също 17 заглавия, които обаче са програмирани не като отделна самостоятелна категория, а са пръснати в традиционните фестивални селекции Панорама, Форум, Поколение, Перспективи на немското кино. Сред тях са филми от Бразилия, Германия, Франция, Судан, Дания, САЩ, Австрия и други страни. Тук е и немският филм „Гьола” на българката Християна Райкова, студентка във филмовото училище в Бабелсберг. Филмът е сниман във Варна и показва известния неофициален минерален басейн до Офицерския плажа като място за социални контакти и неформални дискусии. Документалният конкурс ще оценява отделно тричленно жури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино