Филм за Северозапада спечели две награди от фестивала "Кино в длан"

63 "ленти" се бориха за шуменските Оскари

Петминутен филм за битието на възрастните в Северозапада спечели две нагарди от фестивала "Кино в длан", единствен по рода си у нас за сюжети, заснети с мобилни устройства /GSM-и, таблети, мобилни устройства с вградена камера б.а./. Антонина Лозанова /17г./, ученичка в математическата гимназия "Екзарх Антим I" във Видин е създател на "Северозабравени". Той спечели най-голямата награда - тази на публиката /над 800 души са гласували за него б.а./. Грабна и призът за филм на значима социална тематика.

Общо 63 "ленти" на автори от България, Турция и Македония се състезаваха в Третото издание на форума, организиран от шуменското читалище читалище "Добри Войников" и община Шумен, под патронажа на Министерство на културата. В журито бяха д-р Александър Донев, проф.Валери Чакалов, доц.Юрий Дачев, Явор Попов и Антон Митов.

https://www.youtube.com/watch?v=ZcrxL4WE1eg

"Северозабравени" разказва за инициативата "Бъди човек", при която добри хора носят хранителни пакети на старци в забравени видински села. От 2015 г. Антонина е част от нея, през 2017 г. пак събира стипендията си на отличник /27 лв. месечно/, за да подготви дарове за същите пенсионери. Така заснема с GSM-а преди и сега. Трагедията остава същата, старците се срамуват, държавата не. "При първите 3 жени не можах да снимам, те се разплакаха, едва говорихме, но при другите две си казаха "ще вдигна ръка, защото хората трябва да видят това"", разказа пред "Труд" Антонина. Според нея, нуждаещи се хора има не само в Севрозапада, а в цяла България. Никой не заслужава да бъде забравен. След като късата лента се завъртяла в интернет за гласуване на публиката, ученичката получила много обаждания, хора искали да помогнат. Целта й е постигната, обяснила им да подадат ръка на човек в нужда до себе си, защото нуждаещ се може да бъде съседът ти, приятел...

Наградата на публиката е осигурена от шуменското читалище и е парична. Антонина ще я използва за акция "Бъди човек" по Великден. След година смята да кандидатства "режисура" или "телевизонен и филмов монтаж" в НАТФИЗ.

Голямата награда на кмета на община Шумен - 800 лв. спечели филмът "Animare - да вдъхнеш живот" на Димана Братанова, Мая Желязкова, Камелия Марковска, Ваня Данчева, Стефан Войводов, студенти в НБУ. Награда за игрален филм е за "Съобщението" на Ваня Богданова и Невяна Попова, за документален е за Елица Савова с "Танцувам себе си", за анимационен печели "Кандидат-студент" на Мария Бойновска. Като филм с иновативно използване на видеотехнологии бе отличен "Живот" на Харун М. Тьоле. Наградата на Съюза на народните читалища е за Плюсчетирин и Покемон Go на Николай Нарлев, на НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ за Цветове на чувствата на Виктор Тодоров, а на ШУ "Еп.Константин Преславски" за "Безкраен край" на Нуркан Ну. Председателят на журито д-р Донев даде своя приз на "Влудяване" на Георги Мертев. Още четири филма получиха диплом за артистично постижение. Награждаването с шуменските Оскари беше в събота вечерта след като журито обсъди с авторите всичките си "за" и "против", и ги напътства "работете все така искрено".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България