Филм на българин с номинация за „Оскар“ (ОБЗОР)

Рисуваното 8-минутно канадско филмче е по разказ на Георги Господинов

“Сляпата Вайша” на българския аниматор Теодор Ушев получи номинация за “Оскар” в категорията за най-добър късометражен анимационен филм. Рисуваното 8-минутно филмче е по разказа на писателя Георги Господинов. Авторът на анимацията Теодор Ушев живее и работи в Монреал, Канада от 1999 г. Зрителите ще могат да гледат “Сляпата Вайша” тази събота в кино “Люмиер”, а дали филмът ще спечели мечтания “Оскар”, ще разберем на 26 февруари, когато е церемонията по награждаването.

В основните категории очаквано доминира мюзикълът La La Land с 14 номинации, изравняващи рекорда на “Титаник” и All About Eve.

Девет филма са номинирани за най-важната награда - тази за пълнометражен игрален филм. Това са La La Land, “Прегради”, “Възражение по съвест”, “Скрити числа”, “На всяка цена”, Lion, “Манчестър край морето”, “Първи контакт” и Moonlight.

Тези номинации белязаха официалното и окончателно завръщане на Мел Гибсън след години на скандали, изолация и режисьорска пауза. Той е номиниран за режисурата на военната драма “Възражение по съвест”. В тази категория Гибсън ще се бори с Дени Вилньов за “Първи контакт”, Деймиън Шазел за La La Land, Кенет Лонерган за “Манчестър край морето” и Бари Дженкинс за Moonlight.

При актьорите в главна роля фаворити са Дензъл У,ошингтън с “Прегради”, Райън Гослинг с La La Land и Кейси Афлек за “Манчестър край морето”. В раздела за главни женски роли битката ще бъде между Изабел Юпер за “Тя”, Натали Портман за “Джаки” и Ема Стоун за La La Land. Мерил Стрийп, която бе критикувана заради анти-Тръмп реч по време на раздаването на наградите “Златен глобус”, бе уважена отново от Академията с рекордна 20-а номинация.

Водещ на церемонията през февруари ще бъде комикът и тв водещ Джими Кимъл.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино