Филолози от България, Сърбия и Пакистан нищят идеи, идеали и утопии по пътя на словото

Двудневна научна конференция за студенти и докторанти с международно участие от Пакистан и Сърбия ще се проведе на 11 и 12 май в Пловдив. Мотото на форума е "Пътят на словото - идеи, идеали, утопии", а участие ще вземат над 70 млади филолози - бакалаври, магистри и докторанти, от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", Софийския университет "Св. Климент Охридски", Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий", Института за български език и Института за литература при БАН, Нов български университет и Медицински университет - Пловдив. Чуждестранното участие е от Сърбия и Пакистан.

Мотото "Пътят на словото - идеи, идеали, утопии" е посветено на 120-годишнината от смъртта на писателя Алеко Константинов. По този повод студенти от специалност "Актьорство за драматичен театър" в Пловдивския университет ще изпълнят откъс от пиесата на Руси Божанов "Щастливеца иде". Като специален гост на форума домакините ще посрещнат сатирика Здравко Попов, представен от литературоведа доц. д-р Владимир Янев.

Сегашното издание е 19-о, а всяка година форумът е с различен наслов и дава среща на литературата и езика, видени през погледа на младите филолози. Национално жури по езикознание и литературознание ще оценява текстовете на участниците. Съпътстваща инициатива е постерната изложба "Граматиката като свободно изкуство".

Презентираните в изложбата графики са картини на изреченската структура, получени с помощта на Фразово-структурната граматика и нейните инструменти за анализ и образно представяне на изречението. Автори на графиките са студенти, дипломанти и докторанти към Катедрата по български език на Филологическия факултет при Пловдивския университет.

Откриването на конференцията е в четвъртък от 10 часа в Дома на учените на ул. "Митрополит Паисий" 6.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони