Филтри спират отровите от комините в столичния кв. „Красна поляна“

Десет електростатични филтри за комини вече са монтирани на сгради в столичния район „Красна поляна“, а кметът Йорданка Фандъкова видя на място как работят уредите, предаде репортер на „Труд“.

Фандъкова посети общинска база в квартала, където на двата комина от фирмата „Системи за чист въздух“ са поставили устройствата. По време на направената демонстрация се видя, че когато филтрите не работят, над покрива се носи гъст дим и се разнася характерният аромат на изгорели дърва. При пускането на уредите пушекът спря, както и миризмата.

"Намираме се в общинската база на БКС "Красна поляна" – това е звеното, което се грижи за почистването на района. Отоплението тук е на твърдо гориво, с две печки. Всъщност тук започнахме и демонстрирахме пилотния проект, който реализираме заедно с компанията, която дари на Столичната община 10-те филтъра. Два от тях са разположени в тази база, а останалите осем са в частни сгради по предложение на районния кмет. Целта на пилотния проект е да се измери и да се види ефектът от действието на тези филтри. Трябват сериозни инвестиции за тях, защото цената им е около 3500 лева. Но миналата година само с един такъв филтър на друга фирма беше направено замерване и то показа между 75 и 80% намаляване на излъчваните вредни емисии при отопление на твърдо гориво. Така че ефектът е очевиден, но въпросът е как може да се използват“, обясни Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че от технологията могат да се възползват домакинстват, които могат да си я позволят.

„Знаем, че през зимата основен източник на замърсяване на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. Най-вече нискокачествени въглища, мокри дърва (замърсяват най-много – б.а.), но и при останалите се отделят вредни емисии. С подкрепата на правителството и на Европейската комисия направихме проучване, което показа, че около 55 000 домакинства в София се отопляват на твърдо гориво. Интересно е, че те са със съвсем различен социален статус – има социално слаби, както и такива, които могат да си позволят да направят нужните инвестиции. В нашия фокус за подкрепа са домакинства, които нямат възможност да правят инвестиции за подмяна на отоплението с по-екологично. Разработихме два проекта, като с единия сме кандидатствали директно в ЕК – той е по програма LIFE, като там сме с още няколко големи български общини. Общата му стойност е над 16.6 милиона евро, но тези средства са и за другите кандидатствали общини. Проектът ще ни позволи пилотно да подкрепим 140 домакинства, като ги финансираме в закупуването и преминаването към друг вид алтернативно екологично гориво – газификация, топлофикация, ток и съответно печки на пелети. Имаме и друг пилотен проект, който ще отчетем тази година с поставянето на 30 пелетни печки“, разказа още кметът.

Тя добави че сега Столичната община подготвя „големия проект“, с който ще се кандидатства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за близо 45 милиона лева за подобряването на качеството на въздуха.

„Нашата цел е до 3 години да подменим отоплителните уреди на около 30% от домакинствата в Столична община. Като в момента коментираме и варианта семействата да могат да се възползват и от пречистването със съответните филтри. Дали ОПОС ще позволи финансиране на такава мярка, все още не знаем – когато се отвори Програмата, ние вече ще имаме готовност да кандидатстваме с всякакви алтернативни начини за намаляване на вредните емисии във въздуха“, обясни кметът.

Тя заяви още, че хората най-вероятно ще кажат, че става дума за първоначална помощ и след това те сами ще трябва да си плащат алтернативното гориво, с което да зареждат новите уреди.

„Разговарях с министъра на труда и социалната политика и виждането ни е, че заедно трябва да работим по отношение на социалните помощи за отопление – да бъдат насочени и в подкрепа на алтернативното гориво за социално слаби семейства. Трябва да си дадем сметка, че без стимул за домакинствата да подменят отоплението си няма как очакваме в следващите години чувствително да подобрим качеството на въздуха. Ясно е, че битовото гориво е основен фактор в замърсяването. Факт е, че от началото на април до средата на октомври в София по официални данни не е имало нито един ден с превишение на нормите на вредните емисии. Дойде отоплителният сезон и вече наблюдаваме превишения“, обясни Йорданка Фандъкова.

След нея говори Даниел Дамянович от фирмата „Системи за чист въздух“, който обясни как точно действат електростатичните филтри. Той бе категоричен, че уредите са най-добрият вариант за домакинства с ниска покупателна способност, които не могат да си позволят да поддържат скъпите инсталации на пелетните печки.

„С филтър може да продължите да ползвате старата си печка на дърва и въглища. Филтрите показват изключителна ефективност, като в някои случаи сме замервали 93% намаляване на вредните емисии. Спират всякакъв дим, както и миризма. Работят по нова швейцарска технология, като в тези, които сме монтирали има и българска технология. Имат изключително нисък разход на енергия - става въпрос за 30 вата или около 15-20 лева на отоплителен сезон. Така че с оглед превенцията филтърът е най-доброто решение за домакинствата, които нямат възможност да получат нова горивна инсталация, газ или електричество. Към момента цената е около 3500 лева, но тя ще бъде подменена с оглед на това с колко ще се увеличи обемът на монтиране устройства. Търсим варианти, в които да преговаряме с производителите и доставчиците. Филтърът е ревлюицонно устройство, той е иновация. Не се нуждае от специализирано обслужване – тоест след монтажа му никой не се качва на покрива повече за да види какво излиза през комина. Има и система за мониторинг и всеки човек може да вижда каква консумация има и как работи. Тази технология се ползва много сериозно в Западна Европа и там се слага на пелетни печки, които също изхвърлят фини прахови частици“, обясни Дамянович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България