Финансираният от Джордж Сорос Централноевропейски университет в Унгария е на път да затвори врати

Централноевропейски университет, Унгария, Джирдж Сорос

Финансираният от американския мултимилиардер Джордж Сорос и базиран в Унгария Централноевропейски университет е на път да затвори врати, предаде БНР.

Парламентът в Будапеща прие днес с гласовете на управляващата партия ФИДЕС, която има почти квалифицирано мнозинство, поправки в закона за висшето образование, които въвеждат нови правила за чуждите университети в страната.

Според тях Централноевропейският университет няма да може да издава дипломи в Унгария, тъй като няма специална спогодба за това между правителството на консервативния премиер Виктор Орбан и американската администрация. Висшето училище не изпълнява и още едно ново условие - да има свой филиал в Съединените щати.

Без лиценз ще останат висшите училища, които имат кампуси в родните си страни. Такъв е случаят с Централноевропейския университет.

В Будапеща избухна гражданско недоволство и масови протести. 12 лауреати на Нобеловата награда за мир подписаха петиция, призоваваща за оттеглянето на закона.

Орбан обвинява родения в Унгария Сорос, че се меси във вътрешната политика на страната и пречи на курса му към "нелиберална демокрация".

Ректор на централноевропейския университет е Майкъл Игнатиев, бивш лидер на управляващата в момента в Канада Либерална партия и праправнук на руския дипломат граф Николай Игнатиев. Той призова президента на Унгария Янош Адер да наложи вето върху приетите от парламента законови текстове.

Европейски столици предложиха висшето училище да се премести на тяхна територия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа