Финансовият директор на Еърбъс напуска самолетостроителя през 2019 година

Снимка: Архив

Финансовият директор на Еърбъс (Airbus) Харалд Вилхелм ще напусне поста си през 2019 година, съобщи европейският самолетостроител, предаде Ройтерс.

Дотогава оставам ангажиран с представянето на компанията и ще работя с ръководството, за да гарантирам гладкия преход към следващия финансов директор на Еърбъс, каза Вилхелм, който се присъедини към компанията през 2000 година.

В края на миналата година стана известно, че и главният изпълнителен директор на Еърбъс Том Ендерс няма да подновява мандата си и ще се оттегли от поста през април 2019 година.

Наследниците на двамата ръководители ще се сблъскат с трудности, включително намаляване на поръчките и евентуална загуба на поръчка за 100 самолета от Иран, тъй като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви планове за връщане на санкциите срещу Техеран.

Сделката, която по каталожни цени е на стойност около 18-20 милиарда долара, бе договорена през декември 2016 година. Доставени са само три самолета, като източници от сектора обясняват забавянето с притесненията на банките да финансират бизнес с Техеран.

Иран посочи, че очаква Еърбъс тези дни да обяви каква ще бъде съдбата на сделката.

Заради забавянето на продажбите на пътническите самолети А330 Еърбъс съобщи, че очаква спад на продажбите със 17 процента през 2019 година на най-успешния си реактивен самолет на фона на засилената конкуренция на американския 787 на Боинг (Boeing).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят