Финансовият директор на „Хуавей“ може да спечели делото за екстрадицията ѝ в САЩ

Главният финансов директор на компанията „Хуавей“ Мън Ванчжоу може да спечели делото за екстрадицията й в Съединените щати заради изявлението на президента Доналд Тръмп. Това заяви Чарлз Бъртън - бивш консул по политическите и икономическите въпроси на Канада в Китай,  пред БНР.

„Това беше много изненадващо за нас, тъй като от една страна Съединените щати поискаха нейния арест по силата на закона. Изявлението на Доналд Тръмп обаче говори, че всъщност искането за този арест е било по политически причини и е част от престрелката, която се води на фронта на интелектуалните права в рамките на търговската война“, каза Бъртън.

„Това може да се окаже в полза на Мън, защото нейният адвокат може да се позове на политически причини, с които да обори принципното изказване на прокурора, че тя може да е извършила престъпление“, добави той.

Тръмп заяви преди дни, че би се намесил в случая, ако това ще помогне за постигането на търговско споразумение с Пекин.

Мън е арестувана по искане на САЩ заради обвинения за нарушаване на санкциите срещу Иран. Канадският съд я пусна под гаранция и сега тя очаква решението дали да бъде екстрадирана във Вашингтон или да й се позволи да се прибере в Пекин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка