Финансови спекулации с Натура 2000

„Философията за инвестиции в „Натура 2000” трябва да бъде за цялостен бизнес, а не спекулативна възможност за усвояване на евросредства“, заяви заместник-министърът на земеделието Васил Грудев.

Той участва във форума „Бизнес и биоразнообразие: възможностите в Натура 2000“.

Грудев изрази притеснението си, че с множеството създадени стимули, които има в инструментите (на „Натура“ - б.а.) се предизвиква един интерес, „който може да бъде нездрав“.

На дискусията присъства и министърът на околната среда Ивелина Василева.

„Започна работата по проект, финансиран от оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г.. В неговите рамки трябва да бъде изработен по-ефективен управленски подход за мрежата“, каза Василева. Тя допълни, че новият начин на управление ще е готов до края на 2017 година – дотогава трябва да бъдат създадени ръководните органи.

Василева и Грудев говориха именно пред част от представителите на така наречените екологични организации, които използват защитената мрежа от територии за свои лични интереси, а не за развитието на регионите в нея. Само по швейцарските програми „природозащитниците“ успяха да усвоят над 8 милиона лева, като нищожна част от тях отидоха за развиване на регионите в „Натура“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България