Финландия одобри "Северен поток 2"

Снимка: Архив

Финландия даде окончателно си одобрението за тръбопровода "Северен поток 2" през който ще се осъществява пренос на руски природен газ за Германия под водите на Балтийско море, съобщава Франс прес.

Окончателната зелена светлина за финландския участък на планирания тръбопровод беше дадена от оторизираните власти, отговарящи за околната среда и е факт седмица, след като правителството в Хелзинки даде съгласието си за проект, предизвиквайки по този начин спорове в рамките на Европейския съюз.

Планът за пренос на повече руски природен газ в посока Западна Европа обаче е изправен пред сериозни препятствия в друга част на единния блок, посочва Франс прес. Въпреки че и германските власти дадоха зелена светлина на проекта "Северен поток 2" в края на март, канцлерът Ангела Меркел заяви във вторник, че планът не може да продължи "без яснота относно бъдещата роля на Украйна като транзитен център".

Ако бъде завършен, новият тръбопровод ще позволи на руския газ да заобиколи своя досегашен маршрут през Украйна и Полша по пътя към европейските пазари. Именно Украйна и Полша са основни критици на проекта, твърдейки, че той подкопава единството на ЕС в лицето на руската агресия.

Украинският президент Петро Порошенко призова Германия да се откаже от плановете си да бъде построен "Северен поток 2", заявявайки, че това ще доведе до "икономическа и енергийна блокада" на неговата държава.

Франс пред отбелязва, че все още е необходимо одобрението на проекта от страна на датските, шведските и на самите руски власти.

Ако бъде одобрено, строителството на тръбопровода може да започне още тази година, като целта е новата мрежа за пренос на руски природен газ да се използва в началото на 2020-а година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика