Финландия предлага бойна машина последно поколение

Яне Райколайнен, вицепрезидент на Patria Land busness unit., представи бойната машина в София

Финландската компания Patria, която е една от четирите фирми, поканени от МО за участие в конкурс за превъоръжаване на Сухопътните ни войски на стойност 1,464 млрд. лв. с ДДС, представи вчера най-новата си бойна машина със задвижване 6Х6, която е проектирана през 2016 г. Произведена е официално и представена в ЕС две години по-късно. У нас тя бе промотирана по време на Международната конференция “Бронирани машини - Източна Европа” в София. Бойната машина Patria 6x6 е с усилена структура на шасито, като запазва компонентите на предшественика си - бронираната модулна машина Patria AMV.

Новата бойна машина лесно се адаптира към различните нужди на пехотата: бойно средство, машина за командния щаб, линейка, спасителна, аварийно-възстановителна машина и др. Нейният екипаж е от трима души и вози десет войника. Patria 6x6 осигурява висока степен на защита на войниците. Модулната балистична система за защита на машината осигурява стандартна балистична защита на пътниците ниво 2 според стандартите на НАТО STANAG. Възможно е бойната машина да бъде интегрирана с комплект за защита, отговарящ на ниво 4 за защита срещу стрелба от картечница. Също така, бронираното шаси на бойната машина предлага защита срещу мини и взривни устройства с до 10 кг динамит.

Голямо предимство на машината е, че лесно се обслужва и управлява като джип, дори и в най-трудни условия. “Машините ни гарантират най-високото ниво на способности на българската пехота”, каза Яне Райколайнен, вицепрезидент на Patria Land busness unit.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България