Фирмата, чийто боклук запали магистрала „Струма“, складирала отпадъците на Ндрангета в Плевен

Снимка: Архив

Фирмата, стопанисваща сметището, което запали мост на магистрала "Струма" , горяла боклука на калабрийската мафия Ндрангета в Плевен, съобщава NOVA. Дружеството обаче не разполага с необходимия капацитет, за да гори и съхранява боклуци.

Въпросната компания се е сдобила с разрешително от РИОСВ за горене на боклука от Италия, въпреки че не е имала капацитет да извърши подобна дейност. Проверява се дали разрешителното е фалшиво. Отпадъците били съхранявана в склад в Плевен, който в момента е запечатан от властите.

„По случая е образувано досъдебно производство за 9 000 тона отпадъци, внесени от Италия, открити в депо в Плевен. Сигналът е подаден в края на миналата година. Разследването тече от близо два дни. През това време са извършени всички неотложни действия – оглед на местопроизшествие и разпити на хора”, заяви на брифинг окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Тя поясни, че разследването е свързано с длъжностни лица, които евентуално не са изпълнили задълженията си във връзка с вноса и съхранението на отпадъци.

"Депонираните на място, което ни е известно отпадъци, в голямата си част са внос от Италия, но не са тези, които са били натоварени на влакова композиция. Тези са пристигнали по море", обясни Савова. Тя добави, че в депото "няма ток, няма вода, няма машини, които видимо да могат да извършват дейности във връзка с преработката на отпадъка. Има машини във видимо лошо състояние. Отпадъците, които са огледани от разследващите са пластмаса, хартия, дърво и метал, Взети са проби, за да се установи дали са опасни".

"Имаме основания да смятаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили задълженията си, свързани с контролните функции на съответната Регионална дирекция за опазване на околната среда и водите. Но към този момент това са само предположения и се извършват процесуални действия за установяване евентуално на елементите и на такова деяние. Полицията и прокуратурата са взели мерки да не се допусне внос на отпадъци от собственика на фирмата, докато не се изясни дали тя има необходимия капацитет за преработка и съхранение", допълни Савова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България