Фирма, ремонтирала общински обекти, на съд за укрити данъци

Снимка: Архив

Окръжната прокуратура в Шумен е предала на съд управителя на "РВ инженеринг" ЕООД Методи Вангелов и двама негови помагачи Драгомир И. и Ивайло К. за неплащането на данъчни задължения в размер на 17 356 лв. Престъплението е извършено в периода от 13 октомври до 8 декември 2011 г., уточняват от Апелативна прокуратура-Варна.

Фирмата на 42-годишният Вангелов реализирала значителни приходи от строително-монтажни дейности по ремонта на сградите на Математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен, Дома за деца с увреждания, читалище, детска градина и застрахователна компания. За да намали неправомерно размера на дължимия данък, бизнесменът се свързал с 39-годишния Драмогир И., тъй като знаел, че срещу заплащане можел да му изработи и осигури фактури с невярно съдържание. Получил 4 фактури, издадени от фирмата му, която по същество била куха и нямала работници, нито извършвала някаква стопанска дейност.

Престъпната дейност по укриване и неплащане на данъци подсъдимият управител на строителната фирма "РВ инженеринг" продължил с набавянето на фактури от фирмата на третия подсъдим - Ивайло К. "Криси строй" ООД също не развивала дейност, но с нейн печат били издадени 3 фактури с невярно съдържание.

Така според съдебно-счетоводната експертиза по делото укритото и неплатено данъчно задължение по ЗДДС е в размер на 17 356 лв., което представлява големи размери. Неплатените корпоративни данъци на фирмата на Вангелов са в размер на близо 9 000 лв.

Предстои делото срещу тримата да бъде насрочено за разглеждане в Шуменския окръжен съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право