Фирмите ще тестват софтуера за продажби

Бизнесът иска да тества софтуера за управление на продажбите, преди да го купи.

Правят сайт за въпроси по Н-18

Бензиностанциите са доволни от новите фискални устройства

Софтуерът за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да може да бъде тестван от фирмите преди да го купят, тъй като не знаят дали ще бъде подходящ за техния бизнес модел. Това поиска бизнесът по време на изслушване на представителите на приходната агенция от парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

„Обмислят се възможности за тестване на нови софтуери от браншовете, но трябва много внимателно да преценим как да направим тази регулация работеща. Може да помислим в насока да има тестове на нови версии на вече инсталирани софтуери, за да може бизнесът да работи по-спокойно”, каза зам.-директорът на НАП Пламен Димитров.

По думите на директора на приходната агенция Галя Димитрова в работните групи са постигнали консенсус с големите търговски вериги, както и с лекарския и стоматологичния бранш спрямо техните притеснения за Наредбата Н-18 за касовите апарати. „Обсъждаме варианти за облекчено СУПТО в този сектор”, каза Димитрова. Тя отчете и договореното с бизнеса удължаване от 24 на 72 часа на срока, в който при проблем търговците ще могат да работят без да имат връзка с НАП. Срещите с представители на бизнеса продължават от 25 февруари, като следват разговори с ресторантьорския и туристическия бранш.

Според Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация в бранша се вижда позитивна за фиска промяна с въвеждането на новите касови апарати. „За шест месеца са намалели рисковете от нерегламентирана продажба на горива, както и спада броят на бензиностанциите, които продават гориво без акциз”, заяви той.

По време на изслушването стана ясно, че НАП разработва отделен сайт само за въпроси и отговори по Наредба Н-18. Той трябва да бъде готов до месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика